"WIEDZIEĆ WIĘCEJ, TO BAĆ SIĘ MNIEJ!"

D jak Dieta przeciwnowotworowa – substancje ochronne

dieta przeciwnowotworowaIstnieje ścisły związek pomiędzy składem i rodzajem codziennej diety, a ryzykiem rozwoju wielu typów nowotworów. Opierając się na dostępnych danych naukowych odnoszących się do antyrakowego potencjału związków zawartych w żywności, można stworzyć schemat optymalnej diety przeciwnowotworowej, która ma potencjał w profilaktyce raka. Polega ona na codziennym dostarczaniu organizmowi surowców bogatych w związki, uznawane za przeciwnowotworowe. Istnieją antyrakowe składniki pokarmowe zawarte przede wszystkim w owocach i warzywach, które znacząco redukują ryzyko rozwoju komórek nowotworowych i powstawania przerzutów. Równocześnie inne składniki żywności mogą przyspieszać te mechanizmy. Choć szeroko rozumiany zdrowy styl życia i odżywiania nie zagwarantują nam stuprocentowej ochrony przed zachorowaniem, to mają realny wpływ na nasze zdrowie.

 
Stosując dietę mieszaną, codziennie dostarczamy naszemu organizmowi nie tylko pięćdziesięciu substancji odżywczych, lecz także około 1,5 g tzw. wtórnych substancji roślinnych, które z kolei składają się z tysięcy pojedynczych substancji. Działanie przeciwnowotworowe można stwierdzić w przypadku wszystkich grup tych substancji i na prawie każdym etapie rozwoju raka. Wiedza o spodziewanym działaniu ochronnym opiera się na różnych, w wielu przypadkach jeszcze nie zakończonych badaniach. Wiarygodne wypowiedzi na temat działania ochronnego dotyczą jak dotąd przede wszystkim wzmożonego spożycia różnorodnych produktów roślinnych, a nie wyizolowanych, pojedynczych substancji. Z tego powodu zaleca się nie tylko jedzenie większej ilości produktów roślinnych, lecz także dbanie o różnorodność w tej grupie.

Poza różnymi witaminami, mającymi właściwości antyoksydacyjne, wtórne substancje roślinne działają przede wszystkim antykancerogennie i antyinicjacyjnie, czyli stwarzają warunki niesprzyjające rozwojowi raka. Dieta przeciwnowotworowa opiera się właśnie na synergicznym działaniu powyższych substancji. Są one odpowiedzialne w naszym organizmie za naprawę szkód spowodowanych przez wolne rodniki. Reaktywne, agresywne i toksyczne wolne rodniki są produktem ubocznym procesów biochemicznych związanych z oddychaniem naszych komórek. Do ich powstawania prowadzi oddziaływanie tlenu i promieniowania słonecznego. Łupem wolnych rodników padają części składowe komórek, w tym nici DNA i zapisane w nich geny. Są one zdolne skutecznie uszkodzić białka i DNA w komórkach oraz są odpowiedzialne w dużej mierze za starzenie i degenerację komórek. Proces uszkadzania komórek ciała i ich części przez wolne rodniki może zainicjować przemianę zdrowej komórki w komórkę nowotworową i w ten sposób przyczynić się do powstania raka. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu wtórnych substancji roślinnych wolne rodniki zostają zneutralizowane.
 
Główne skutki działania związków przeciwrakowych zawartych w żywności:

  • redukcja potencjału kancerogennego: czosnek i cebula, winogrona i owoce miękkie, cytrusy, warzywa kapustowate;
  • hamowanie wzrostu komórek guzów: zielona herbata, kurkuma, soja, warzywa kapustowate, czosnek i cebula, winogrona i owoce miękkie, cytrusy, pomidory, tłuszcze omega-3, gorzka czekolad;
  • wpływ na obumieranie guza: kurkuma, soja, warzywa kapustowate, czosnek i cebula, winogrona i owoce miękki;
  • ingerencja w proces angiogenezy: zielona herbata, kurkuma, soja, winogrona i owoce miękkie, tłuszcze omega-3;
  • oddziaływanie na system odpornościowy: kurkuma, cytrusy, tłuszcze omega-3.

 

DIETA PRZECIWNOWOTWOROWA – BROŃ NA RAKA

Poniżej proste fakty, ukazujące słuszność racjonalnego odżywiania jako naturalnej ochrony przed rozwojem raka:

  • Zróżnicowanie – przyjmowanie różnych klas związków przeciwnowotworowych pozwala skutecznie zapobiegać rozwojowi guza przez ingerowanie w liczne procesy powodujące progresję choroby nowotworowej. Niestety, żaden produkt spożywczy nie zawiera kompletu związków zdolnych oddziaływać na wszystkie procesy. Ważne jest komponowanie urozmaiconych posiłków z różnych surowców, których działanie będzie się wzajemnie dopełniać i wzmacniać. Optymalna dieta antyrakowa to nie tyle pojedyncze substancje odżywcze, a raczej ich wzajemne współdziałanie i synergia w zbilansowanej, różnorodnej diecie.
  • Umiar i regularność – umiar jest podstawą zdrowego i racjonalnego odżywiania, a zasada to dotyczy również działań związanych z prewencją raka. Żywieniowa profilaktyka raka polega na stałym i ciągłym dostarczaniu organizmowi korzystnych substancji przeciwrakowych. Zapobieganie chorobie poprzez właściwe odżywianie należy traktować jako stały i umiarkowany wysiłek, którego podstawą powinna być zmiana dotychczas prowadzonego trybu życia.
  • Skuteczność i synergia – połączenie ze sobą różnych produktów zawierających związki przeciwrakowe, umożliwia ingerencję w różne procesy związane ze wzrostem guza oraz znacząco zwiększa skuteczność ich antyrakowego oddziaływania. Dobroczynne działanie wielu związków ulega wzmocnieniu w obecności innych substancji. Taka synergia jest szczególnie istotna w przypadku związków pochodzenia żywieniowego, które występują bezpośrednio w krwioobiegu w niewielkich ilościach. Choć kurkumina i galusan epigalokatechiny (aktywny składnik zielonej herbaty) nie są zdolne indywidualnie powodować śmierci komórek rakowych (apoptozy), to podawane jednocześnie są w stanie wywołać bardzo silną reakcję. Podobnym przykładem synergii pośredniej jest zdolność piperyny (substancji zawartej w pieprzu) do zwiększania niemal tysiąc razy przyswajalności kurkuminy.

 

Nowotwory należy rozpatrywać jako chorobę polegającą na pojawieniu się w organizmie pierwszej komórki, która zaprzestaje reagować na wysyłane przez organizm sygnały dotyczące ograniczenia jej dalszego życia oraz która wytwarza co raz więcej komórek potomnych podobnie lub coraz bardziej opornych na sygnały obronne organizmu. Rak to choroba, która potrafi skutecznie zahamować fundamentalny proces odnowy organizmu i stabilizacji. Konkuruje ze zdrowymi tkankami, zatruwa je, uniemożliwia im odnawianie i zaburza ich życie. Z czasem są one coraz bardziej słabe, degenerują się i obumierają. Powstaje pustka, którą wypełniają śmiercionośne komórki nowotworowe.

Sprawny system odpornościowy człowieka produkuje wielką liczbę komórek „naturalnych zabójców”, które są zdolne do zniszczenia większości komórek nowotworowych. Czasem jednak zdolność systemu immunologicznego do obrony jest zaburzona. Dieta przeciwnowotworowa pozytywnie stymuluje i wzmacnia układ immunologiczny człowieka. Dzieje się tak na przykład w przypadku spożywania dużych ilości alkoholu – hamowana jest wówczas zdolność organizmu do produkcji „naturalnych strażników”. Kombinacja otyłości z paleniem papierosów i piciem alkoholu jest szczególnie niewskazana. Kancerogeny w dymie tytoniowym mogą stanowić przyczynę powstawania raka, a alkohol zmniejsza skuteczność układu odpornościowego do zwalczania zbuntowanych komórek. Dieta przeciwnowotworowa może pomóc niwelować negatywne skutki wywoływane przez szkodliwe używki.

 

DIETA PRZECIWNOWOTWOROWA – WTÓRNE SUBSTANCJE ROŚLINNE

Wtórne substancje roślinne

Produkty spożywcze

Możliwa ochrona przed:

karotenoidy (żółte, pomarańczowe i czerwone barwniki ochronne) marchew, papryka, morele, pomidory, dynia rakiem, chorobami układu krążenia, uszkodzeniami komórek przez wolne rodniki, osłabieniem układu odpornościowego
glukozynolany (związki siarki o intensywnym zapachu) warzywa kapustne, rzodkiew, rzeżucha, rzodkiewka, kapusta kiszona, musztarda rakiem, chorobami układu krążenia, infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybicznymi
inhibitory enzymatyczne (substancje hamujące trawienie białka i skrobi) ziarna soi, groch, zboża, soczewica, fasola, ziemniaki rakiem, uszkodzeniami komórek przez wolne rodniki, cukrzycę
fitoestrogenyizoflawony i lignany (hormony roślinne, które budową i działaniem przypominają żeński hormon płciowy estrogen) ziarna soi, zboże, siemię lniane, groch, soczewica, fasola rakiem, chorobami układu krążenia, chorobami prostaty, dolegliwościami związanymi z menopauzą
fitosterole (tłuszcze roślinne, pod względem budowy przypominają zwierzęcy cholesterol, ale hamujące jego przyswajanie) soja, awokado, pestki słonecznika, sezam, kiełki zbóż, orzechy, tłoczone na zimno oleje roślinne rakiem, chorobami układu krążenia, podwyższonym poziomem cholesterolu
polifenoleflawonoidy (żółte, jaskrawoczerwone, fioletowe i niebieskie barwniki roślinne) oraz kwasy fenolowe (substancje odpowiedzialne za zapach, garbniki, substancje gorzkie oraz substancje odpowiedzialne za ostry smak) czerwona kapusta, rzodkiewka, czerwona cebula, czerwone sałaty, czereśnie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, wino, herbata truskawki, orzechy włoski, winogrona

rakiem, chorobami układu krążenia, uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki, infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi  i grzybicznymi, stanami zapalnymi, cukrzycą, agregacją płytek krwi

saponiny (składniki roślinne o gorzkim smaku, mają działanie emulgujące i spieniające) groch, fasola, soczewica, szparagi, szpinak, buraki ćwikłowe rakiem, chorobami układu krążenia, infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi  i grzybicznymi, osłabieniem układu odpornościowego
sulfidy (zawierające siarkę substancje czynne o silnym zapachu i smaku) warzywa czosnkowate, czosnek, cebula, por, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi rakiem, podwyższoną krzepliwością krwi, uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki, infekcjami, stanami zapalnymi, zaburzeniami trawienia
monoterpeny (roślinne aromatyczne olejki eteryczne) przyprawy: kminek, anyż, fenkuł, kolendra, bazylia, owoce cytrusowe, mięta pieprzowa rakiem, zaburzeniami trawienia, infekcjami wirusowymi bakteryjnymi i grzybicznymi

 

 

ŻYWIENIOWY ONKOALFABET
Szacuje się, że przyczyną powstawania blisko 30% nowotworów jest niewłaściwa dieta. Choć do tej pory nie udało się opracować konkretnych zaleceń żywieniowych, które miałyby właściwości lecznicze, to dysponujemy rzetelną wiedzą na temat możliwości obniżania ryzyka zachorowania na wiele podtypów raka. Optymalna dieta przeciwnowotworowa opiera się na wzajemnym współdziałaniu i synergii różnych cennych związków i substancji odżywczych, które wpływają na zahamowanie procesu nowotworzenia. Odpowiednio skomponowana dieta odgrywa również ważną w przypadku, kiedy doszło do wykrycia już istniejącej choroby. Może ona spowalniać postęp choroby, łagodzić jej przebieg, skutki uboczne leczenia onkologicznego, przeciwdziałać niedożywieniu oraz wzmacniać organizm pacjenta w trakcie terapii.

Zachęcamy Państwa do zapoznania się z naszym ŻYWIENIOWYM ONKOALFABETEM, który został opracowany dla portalu Zwrotnik Raka przez dietetyk Małgorzatę Solecką – specjalistę do spraw żywienia i edukacji pacjentów onkologicznych.

Żywieniowy Onkoalfabet powstał pod patronatem firmy

 

 

D jak Dieta przeciwnowotworowa – substancje ochronne
4.69 (93.85%) 13 votes
About the Author
 

Powiązane artykuły


Świadomość profilaktyki raka szyjki macicy – dane z raportu

Jak wynika z badania zrealizowanego na zlecenie Ogólnopolskiej Organizacji „Kwiat Kobiecości” przez agencję badawczą IQS kobiety mają wysoką świadomość na temat konieczności wykonywania badań...
Opublikowane 21 Lut 2017

Konferencja MAGIS IN MEDICINAE 2017

1 kwietnia 2017 roku na terenie Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu odbędzie się II edycja ogólnopolskiej konferencji MAGIS IN MEDICINAE. Wydarzenie organizowane przez Studenckie...
Opublikowane 17 Lut 2017

Hematologia 2017 – Najnowsze doniesienia po konferencji ASH w San Diego

9 marca 2017 roku w Centrum Prasowym PAP przy ulicy Brackiej 6/8 w Warszawie odbędzie się konferencja Hematologia 2017 – Najnowsze doniesienia po konferencji ASH w San Diego organizowana przez...
Opublikowane 17 Lut 2017

Akademia Raka Piersi 2017

Wydawnictwo Lekarskie PZWL zaprasza do udziału w kolejnej edycji Akademii Raka Piersi, która odbędzie się w Łodzi, Bydgoszczy oraz w Rzeszowie. Podczas spotkania zostaną przedstawione najnowsz...
Opublikowane 13 Lut 2017

Czternaście ciekawych konferencji onkologicznych dla specjalistów w 2017 roku

Rok 2017 prezentuje się bardzo atrakcyjnie, jeśli chodzi o warsztaty i konferencje onkologiczne. Publikujemy zestawienie najciekawiej zapowiadających się wydarzeń edukacyjnych dla specjalistów z branży...
Opublikowane 11 Lut 2017
Więcej w dieta antyrakowa, dieta przeciwnowotworowa
błonnik pokarmowy w profilaktyce raka
B jak Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy jest substancją niejednorodną, która składa się z mieszaniny związków chemicznych będących składnikami zbóż, owoców, warzyw i...

Zamknij