"WIEDZIEĆ WIĘCEJ, TO BAĆ SIĘ MNIEJ!"

Diety alternatywne i naturalne w chorobie nowotworowej

Ano Lobb Herbal supplements, licencja Creative Commons, flickr.com

Ano Lobb
Herbal supplements, licencja Creative Commons, flickr.com

Oczekiwania pacjentów onkologicznych w stosunku do wprowadzania nowych, skutecznych metod leczenia nowotworów są bardzo duże. Tymczasem możliwości nauki pozostają ograniczone, a każdy postęp związany jest z koniecznością przeprowadzenia długotrwałych, kosztownych oraz żmudnych badań naukowych i testów. Pacjenci chorzy na raka nie mają wystarczająco dużo czasu, aby cierpliwie czekać. Dotyczy to w szczególności pacjentów paliatywnych oraz ich bliskich po wyczerpaniu uznanych wariantów kuracji onkologicznej. Powszechnym zjawiskiem staje się wtedy poszukiwanie pomocy poprzez stosowanie różnych diet alternatywnyh, nawet pomimo braku dowodów naukowych potwierdzających ich skuteczność. Efektywność diet alternatywnych i naturalnych w chorobie nowotworowej potwierdzają wyłącznie ich autorzy oraz nieliczni pacjenci, którzy deklarują wyleczenie. To właśnie brak dowodów skuteczności pochodzących z naukowych badań klinicznych wzbudza tyle kontrowersji. Przeciwieństwem dla diet alternatywnych jest wsparcie i poradnictwo żywieniowe udzielane przez dietetyka specjalizującego się w dietoterapii onkologicznej. Postępowanie takie odgrywa ważną rolę w niwelowaniu skutków ubocznych leczenia onkologicznego i istotnie wspomaga organizm pacjenta w walce z rakiem. Niestety, odpowiedni dostęp do profesjonalnego wsparcia żywieniowego w chorobie nowotworowej pozostaje dla pacjentów nadal na zbyt niskim poziomie. Jest to z pewnością jeden z kluczowych czynników wpływających na dużą popularność alternatywnych diet antyrakowych, które są szeroko opisywane w mediach oraz Internecie. Czy diety alternatywne i naturalne mogą pomóc pacjentowi w walce z chorobą nowotworową? Zachęcamy do lektury artykułu.

 

DIETY ALTERNATYWNE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ – PRAWDA CZY FAŁSZ?

Zdaniem ekspertów, w przypadku rozważania decyzji o podjęciu jakiejkolwiek niekonwencjonalnej metody leczenia raka czy alternatywnej diety należy być szczególnie ostrożnym. Warto zbadać wiarygodność danej diety, poszukać informacji w sprawdzonych i naukowych źródłach lub skonsultować ją z onkologiem. Nie należy z góry odrzucać każdej niekonwencjonalnej metody leczenia nowotworów, konieczne jest jednak krytyczne spojrzenia na nią przed jej ewentualnym zastosowaniem. Należy również pamiętać, że metody alternatywn nie leczą same w sobie raka, mogą jedynie stanowić uzupełnienie terapii podstawowej.

Diety zwalczające raka związane są często z niewłaściwym rozumieniem doniesień naukowych oraz bazowaniem na ludzkiej naiwności. Zdarza się, że informacje dotyczące sposobu żywienia korzystnego w przypadku profilaktyki i zmniejszania ryzyka zachorowania na raka są błędnie uznawane za adekwatne i skuteczne w przypadku leczenia. Pacjenci onkologiczni poddawani intensywnej radioterapii i chemioterapii lub operacjom chirurgicznym wymagają stosowania indywidualnych zaleceń dietetycznych. Tymczasem samodzielne stosowanie diet alternatywnych i naturalnych może zakłócać leczenie oraz prowadzić do pozbawienia organizmu pacjenta niezbędnych składników odżywczych. Jednocześnie inne składniki mogą być podawane w nadmiarze, co również może być szkodliwe. Szczególnie niebezpieczne są te diety alternatywne, które powodują występowanie niedoborów składników odżywczych wskutek dużych ograniczeń w zakresie różnorodności spożywanych pokarmów lub polegają na przyjmowaniu nadmiernych ilości niektórych składników (np. witamin i suplementów). Zdarza się, że chorzy stosujący diety alternatywne całkowicie rezygnują z tradycyjnego leczenia onkologicznego w szpitalu. Takie sytuacje są szczególnie niebezpieczne. Należy podkreślić, że w świetle obecnej wiedzy naukowej nie istnieje żadna alternatywna terapia czy dieta, która byłaby bardziej skuteczna lub wykazywała podobny efekt do standardowego leczenia onkologicznego, którego fundament stanowią operacja chirurgiczna, radioterapia i chemioterapia.

 

PRZYKŁADOWE DIETY ALTERNATYWNE NA RAKA STOSOWANE PRZEZ PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH

DIETA MAKROBIOTYCZNA

stanowi próbę przywrócenia zakłóconej równowagi organizmu. W przypadku tej diety około połowę pożywienia stanowią produkty z pełnego ziarna, drugą połowę stanowią warzywa, nasiona roślin strączkowych, glony i owoce. Okazjonalnie spożywane są ryby, owoce morza, orzechy i nasiona. Wszystkie produkty roślinne powinny pochodzić z upraw ekologicznych. Należy wykluczyć mięso, wędliny, mleko i jego przetwory, słodycze, produkty wysoko przetworzone, alkohol, kawę, sól, cukier. Dieta makrobiotyczna opiera się na niewielkiej podaży płynów. Niebezpieczeństwo związane ze stosowaniem alternatywnej diety makrobiotycznej to nieodpowiednia podaż energii w stosunku do nasilonego w czasie choroby metabolizmu, niebezpieczeństwo niedożywienia, niskie spożycie dobrze przyswajalnego białka, niedobory witaminy B12, żelaza i wapnia, zbyt mała ilość przyjmowanych płynów.

DIETA MEGAWITAMINOWA I ORTOMOLEKULARNA

jest oparta na przyjmowaniu dużych dawek witamin i minerałów lub innych składników odżywczych). Dieta alternatywna w chorobie nowotworowej tego typu opiera się na stosowaniu suplementów diety w bardzo dużych dawkach (nawet 10-krotnie większych w stosunku do dziennego zapotrzebowania).

W wyniku stosowania alternatywnej diety mega witaminowej występuje ryzyko hiperwitaminozy, zaburzeń pracy serca, nerek, układu nerwowego, płuc, osłabienia mięśni, efektu toksycznego dla wątroby, utraty apetytu, , bóli głowy i swędzenia.

DIETA DOKTORA GERSONA W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ

– nowotwory jako wynik kumulacji toksyn. Dieta doktora gersona to dieta wegetariańska, które eliminuje produkty o wysokim stopniu przetworzenia, sól i cukier. Przez pierwsze 3 miesiące dieta Gersona składa się wyłącznie z owoców i warzyw oraz wyciskanych z nich soków. Powinny one pochodzić z ekologicznych upraw organicznych. Stosujący dietę alternatywną doktora Gersona przyjmują różne suplementy m.in. roztwór jodyny i potasu, hormony tarczycy, enzymy trzustki, mleczko pszczele, olej rycynowy, olej lniany, witaminę B12 czy szczepionki z bakterii. Stosowane są przeczyszczające lewatywy z kawy, oleju rycynowego i rumianku.

Niebezpieczeństwo związane ze stosowaniem alternatywnej diety Gersona to niedożywienie białkowo-kaloryczne, nudności, wymioty, zmęczenie, bóle głowy, opryszczka na ustach, zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej, możliwość uszkodzeń i perforacji jelita grubego, zaburzenia wchłaniania wody i składników odżywczych, zaburzenia równowagi metabolicznej, zatrucia spowodowane wysokimi stężeniami stosowanych hormonów i wyciągów.

DIETA GONZALEZA

czyli nowotwory powstają na skutek obecność toksyn i braku fizjologicznej równowagi organizmu. Dieta alternatywna Gonzaleza opiera się na stosowaniu różnych diet, dobieranych indywidualnie (od diety wegetariańskiej do nakazu jedzenia 2-3 razy w ciągu dnia czerwonego mięsa). Dieta składa się przede wszystkim z żywności organicznej, unika się produktów syntetycznych i wysoko oczyszczonych. Zażywa się enzymy trzustkowe i suplementy w ilości od 130 do 175 kapsułek dziennie. Wykonywane dwa razy dziennie lewatywy z kawy. Skutkiem takich działań mogą być zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej, niewydolność narządowa jako toksyczny skutek olbrzymiej ilości suplementów oraz zaburzenia równowagi metabolicznej i zatrucia.

ZOBACZ WIĘCEJ: WSPARCIE ŻYWIENIOWE DLA PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH – PORADY ŻYWIENIOWE

 

KONWENCJONALNA DIETA WSPOMAGAJĄCA W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ – CELE I ZADANIA

Pacjenci onkologiczni poddawani leczeniu operacyjnemu, chemioterapii, radioterapii czy hormonoterapii wymagają zwykle indywidualnych zaleceń żywieniowych dostosowanych do ich aktualnego stanu zdrowia, możliwości i potrzeb. Choroba nowotworowa oraz jej trudne i wymagające leczenie mogą pozbawić organizm pacjenta ważnych czynników odżywczych, powodując utratę wagi, brak apetytu oraz niezdolność do prawidłowego trawienia i wchłaniania pokarmów. Jednocześnie obecność nowotworu przyspiesza przemianę materii i zwiększa zapotrzebowanie organizmu na czynniki odżywcze. Zwiększone potrzeby pokarmowe może zaspokoić zrównoważona dieta z odpowiednią ilością kalorii, białka i uzupełnień. Głównym celem optymalnego programu dietetycznego dla chorego na raka powinno być zwiększenie gromadzonych przez organizm zapasów składników odżywczych i przygotowanie chorego na intensywną terapię. Mając na uwadze wspomniane względy, dieta wspomagająca powinna rozpocząć się jeszcze przed podjęciem właściwej terapii antyrakowej.

 

Odpowiednia dieta i wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej uwzględniają kilka istotnych dla pacjenta onkologicznego zagadnień i starają się im zapobiegać:

– Zaburzenia smaku i powonienia, które związane są z rozwojem guza nowotworowego, radioterapią lub chemioterapią. Czynniki te mogą prowadzić do zmiany zdolności odczuwania przez chorego smaków i zapachów. Pokarmy mogą mieć gorzki lub metaliczny posmak. W rezultacie może to wiązać się z utratą apetytu, spadkiem wagi, niedostarczeniem organizmowi niezbędnych składników odżywczych i niedożywieniem.

– Anoreksja i kacheksja nowotworowa. Różne efekty uboczne terapii antynowotworowych (zaburzenia smaku, nudności, biegunki, wymioty) często powodują utratę apetytu. Mimo tych trudności chory powinien jeść jak najwięcej. Funkcje i narządy nie używane ulegają zanikowi – zasada ta dotyczy również przewodu pokarmowego.

– Zaburzenia poziomu cukru we krwi. Stabilizacja poziomu cukru we krwi ma ważne znaczenie dla opanowania choroby nowotworowej. Zarówno zbyt wysoki poziom cukry (hiperglikemia), jak i jego poziom zaniżony (hipoglikemia) mają negatywny wpływ na układ immunologiczny i osłabiają siły obronne organizmu. Komórki rakowe potrzebują glukozy jako paliwa i dążą do takich zmian metabolizmu, które sprzyjają podnoszeniu się poziomu cukru we krwi.

– Alergeny pokarmowe. Należy unikać alergenów pokarmowych, ponieważ niektóre terapie antynowotworowe wzmagają reakcje uczuleniowe. Zaleca się spożywanie pokarmów jak najbardziej zróżnicowanych, aby uniknąć uwrażliwienia na konkretne rodzaje pożywienia.

– Nieprawidłowe wchłanianie. Każdy odcinek jelita wchłania inne czynniki odżywcze, dlatego chirurgiczne usunięcie jakiegoś jego fragmentu wpływa istotnie na zdolność przyswajania określonej grupy substancji. Natomiast następstwem naświetlań jelit i okolic jamy brzusznej mogą być biegunki, skurcze i zaburzenia wchłaniania.

– Nieprawidłowe trawienie – stres związany z chorobą nowotworową oraz trudne leczenie onkologiczne obniżają zdolność organizmu do wytwarzania enzymów trawiennych i rozkładania pokarmów na czynniki wchłanialne.

– Trudności mechaniczne. Obecność guza umiejscowionego w regionie głowy i szyi może stanowić przeszkodę i powodować dyskomfort u chorego podczas żucia lub przełykania pokarmu.

 

  • DIETA ANTYRAKOWA

    Pojęcie diety antyrakowej należy rozumieć jako sposób odżywiania w kontekście profilaktyki przeciwnowotworowej, który ma na celu zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Dieta nie leczy choroby nowotworowej, może stanowić jedynie wsparcie i uzupełnienie tradycyjnej terapii.  ZOBACZ WIĘCEJ: DIETA ANTYRAKOWA - PORADNIK

 

 

Diety alternatywne i naturalne w chorobie nowotworowej, opracował Jarosław Gośliński, portal onkologiczny zwrotnikraka.pl na podstawie: D.Chace, M. Keane, Dieta w chorobach nowotworowych, terapia wspomagająca, Warszawa 2002; M. Jarosz, I. Sajór, Instytut Żywności i Żywienia, Żywienie chorych z nowotworami, Warszawa 2012; Ch. Gerson, B. Bishop, Terapia doktora Gersona, leczenie raka i innych chorób przewlekłych 2008; M. Jarosz, Suplementy diety a zdrowie, Warszawa 2008; Bezpieczeństwo stosowania diet alternatywnych przez osoby chore na nowotwory złośliwe, mgr Iwona Sajór, materiały konferencyjne Żywność, żywienie a nowotwory, IŻŻ, Warszawa 2013.

 

ZOBACZ: OGÓLNE ZALECENIA ŻYWIENIOWE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ

JAK WALCZYĆ Z NIEDOŻYWIENIEM?

Diety alternatywne i naturalne w chorobie nowotworowej
4.2 (84%) 5 votes
About the Author
 

Powiązane artykuły


Kampania Piękna bo Zdrowa 2017 – „Wpadnij na przegląd do ginekologa”

21 stycznia 2017 roku, po raz ósmy, wystartuje Ogólnopolska Kampania Społeczna Piękna bo Zdrowa, zainicjowana przez Ogólnopolską Organizację Kwiat Kobiecości. Tegoroczna edycja akcji odbywa się pod hasłem...
Opublikowane 17 Sty 2017

Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy. Pink Lips Project 2017

Zbliża się Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy (European Cervical Cancer Prevention Week), którego tegoroczna edycja przypada na 22-28 stycznia 2017 roku. W ramach wydarzenia odbywają się...
Opublikowane 16 Sty 2017

Bezpłatna diagnostyka zmian piersi w warszawskiej Klinice WILMED

Centrum medyczne WILMED prowadzi nabór pacjentek do programu uzupełniającej diagnostyki zmian piersi nowoczesnym urządzeniem BRASTER.   Do rozwoju komórek nowotworowych przyczyniają się dwa procesy:...
Opublikowane 15 Sty 2017

Inauguracja Forum Raka Płuca

Rak płuca jest najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym w Polsce – co piąty pacjent i co dziesiąta pacjentka onkologiczna choruje na raka płuca. Na leczenie tej grupy chorych Ministerstwo Zdrowia...
Opublikowane 12 Sty 2017

Dwanaście ciekawych konferencji onkologicznych dla specjalistów w 2017 roku

Rok 2017 prezentuje się bardzo atrakcyjnie, jeśli chodzi o warsztaty i konferencje onkologiczne. Publikujemy zestawienie najciekawiej zapowiadających się wydarzeń edukacyjnych dla specjalistów z branży...
Opublikowane 10 Sty 2017