"WIEDZIEĆ WIĘCEJ, TO BAĆ SIĘ MNIEJ!"

KURKUMA (KURKUMINA) I JEJ ANTYRAKOWE WŁAŚCIWOŚCI

kurkuma właściwościKurkuma i jej właściwości antyrakowe znane są już od wieków. Kurkuma to jeden z najsilniej działających naturalnych związków antyrakowych występujących w pożywieniu. Wyrabia się ją ze sproszkowanego kłącza ostryżu. Główną substancją czynną jest kurkumina, która nadaje roślinie charakterystyczny intensywnie żółty kolor. Kurkuma służy jako żółty barwnik oraz przyprawa. Jest składnikiem popularnej przyprawy curry.

Niezwykłe lecznicze właściwości kurkumy doceniali już starożytni. Współcześnie udało się wskazać właściwości kurkumy do unieszkodliwiania substancji kancerogennych, blokowania cyklu komórkowego i namnażania wielu typów komórek nowotworowych oraz prowokowania ich autodestrukcyjnej apoptozy (śmierci). Poprawia również skuteczność wielu leków chemioterapeutycznych!

Kurkuma działa skuteczniej w połączeniu z genisteiną, zieloną herbatą oraz embeliną i piperyną zawartą w pieprzu – dlatego warto łączyć obie te przyprawy.

KURKUMA – WŁAŚCIWOŚCI ANTYRAKOWE

W toku prac zespołu z Sanford Research i Uniwersytetu Południowej Dakoty pod kierownictwem Subhash Chauhan i Meena Jaggi wykazano, że wstępne leczenie kurkuminą, sprawia, że komórki nowotworów jajnika stają się podatniejsze na chemioterapię i radioterapię.

Kurkuma była testowana u ludzi w zakresie zapobiegania odnawianiu się polipów okrężnicy. Sześciomiesięczna kuracja suplementami z kurkumą i kwertycyną wykazała bardzo wysoką skuteczność w tym przypadku. Niezłe efekty daje również nakładana w postaci maści na zmiany nowotworowe naskórka.

Właściwości kurkumy są przydatne w profilaktyce nowotworów skóry, raka płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego okrężnicy, pęcherza moczowego, prostaty, gruczoły piersiowego, szyjki macicy i chłoniaków.

Sproszkowaną kurkumę można używać się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Nadaje się do przyprawia sosów, potraw z drobiu, zup i omletów. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.

OD DZIŚ SZCZYPTA KURKUMY NA ZDROWIE DO RYŻU I PIKANTNYCH SOSÓW!

Kurkuma właściwości – Bibliografia
D. Khayat, Prawdziwa dieta Antyrakowa, Kraków 2012.
Coy Johannes F., F. Maren, Nowa dieta antyrakowa, 2011.
A. Herzog, K. Christine, Dieta antyrakowa – smaczne żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, 2010.

KURKUMA (KURKUMINA) I JEJ ANTYRAKOWE WŁAŚCIWOŚCI
3.91 (78.26%) 23 votes
About the Author
 

Powiązane artykuły


Akademia Czerniaka 2017 – cykl konferencji naukowych

Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej i jego Sekcja Naukowa Akademia Czerniaka oraz Wydawnictwo Lekarskie PZWL zapraszają na IV edycję cyklu, poświęconego tematyce czerniaka. Konferencje są w tym...
Opublikowane 22 Sty 2017

Kampania Piękna bo Zdrowa 2017 – „Wpadnij na przegląd do ginekologa”

Czy Twój samochód każdego roku przechodzi gruntowny przegląd u mechanika? Na pewno tak! Bez dokładnego sprawdzenia wszystkich części, uzupełnienia niedoskonałości – daleko nie zajedzie… A czy Ty pamiętasz...
Opublikowane 21 Sty 2017

Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy. Pink Lips Project 2017

Zbliża się Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy (European Cervical Cancer Prevention Week), którego tegoroczna edycja przypada na 22-28 stycznia 2017 roku. W ramach wydarzenia odbywają się...
Opublikowane 16 Sty 2017

Bezpłatna diagnostyka zmian piersi w warszawskiej Klinice WILMED

Centrum medyczne WILMED prowadzi nabór pacjentek do programu uzupełniającej diagnostyki zmian piersi nowoczesnym urządzeniem BRASTER.   Do rozwoju komórek nowotworowych przyczyniają się dwa procesy:...
Opublikowane 15 Sty 2017

Inauguracja Forum Raka Płuca

Rak płuca jest najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym w Polsce – co piąty pacjent i co dziesiąta pacjentka onkologiczna choruje na raka płuca. Na leczenie tej grupy chorych Ministerstwo Zdrowia...
Opublikowane 12 Sty 2017
Więcej w dieta antyrakowa
Sok z granatu – działanie i opinie

Granat to jeden z najsilniejszych żywieniowych czynników profilaktyki antynowotworowej. Sok z granatu jest bardzo zasobny w antyoksydanty. Działanie...

Zamknij