"WIEDZIEĆ WIĘCEJ, TO BAĆ SIĘ MNIEJ!"

KURKUMA (KURKUMINA) I JEJ ANTYRAKOWE WŁAŚCIWOŚCI

kurkuma właściwościKurkuma i jej właściwości antyrakowe znane są już od wieków. Kurkuma to jeden z najsilniej działających naturalnych związków antyrakowych występujących w pożywieniu. Wyrabia się ją ze sproszkowanego kłącza ostryżu. Główną substancją czynną jest kurkumina, która nadaje roślinie charakterystyczny intensywnie żółty kolor. Kurkuma służy jako żółty barwnik oraz przyprawa. Jest składnikiem popularnej przyprawy curry.

Niezwykłe lecznicze właściwości kurkumy doceniali już starożytni. Współcześnie udało się wskazać właściwości kurkumy do unieszkodliwiania substancji kancerogennych, blokowania cyklu komórkowego i namnażania wielu typów komórek nowotworowych oraz prowokowania ich autodestrukcyjnej apoptozy (śmierci). Poprawia również skuteczność wielu leków chemioterapeutycznych!

Kurkuma działa skuteczniej w połączeniu z genisteiną, zieloną herbatą oraz embeliną i piperyną zawartą w pieprzu – dlatego warto łączyć obie te przyprawy.

KURKUMA – WŁAŚCIWOŚCI ANTYRAKOWE

W toku prac zespołu z Sanford Research i Uniwersytetu Południowej Dakoty pod kierownictwem Subhash Chauhan i Meena Jaggi wykazano, że wstępne leczenie kurkuminą, sprawia, że komórki nowotworów jajnika stają się podatniejsze na chemioterapię i radioterapię.

Kurkuma była testowana u ludzi w zakresie zapobiegania odnawianiu się polipów okrężnicy. Sześciomiesięczna kuracja suplementami z kurkumą i kwertycyną wykazała bardzo wysoką skuteczność w tym przypadku. Niezłe efekty daje również nakładana w postaci maści na zmiany nowotworowe naskórka.

Właściwości kurkumy są przydatne w profilaktyce nowotworów skóry, raka płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego okrężnicy, pęcherza moczowego, prostaty, gruczoły piersiowego, szyjki macicy i chłoniaków.

Sproszkowaną kurkumę można używać się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Nadaje się do przyprawia sosów, potraw z drobiu, zup i omletów. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.

OD DZIŚ SZCZYPTA KURKUMY NA ZDROWIE DO RYŻU I PIKANTNYCH SOSÓW!

Kurkuma właściwości – Bibliografia
D. Khayat, Prawdziwa dieta Antyrakowa, Kraków 2012.
Coy Johannes F., F. Maren, Nowa dieta antyrakowa, 2011.
A. Herzog, K. Christine, Dieta antyrakowa – smaczne żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, 2010.

KURKUMA (KURKUMINA) I JEJ ANTYRAKOWE WŁAŚCIWOŚCI
3.92 (78.33%) 24 votes
About the Author
 

Powiązane artykuły


Konferencja MAGIS IN MEDICINAE 2017

1 kwietnia 2017 roku na terenie Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu odbędzie się II edycja ogólnopolskiej konferencji MAGIS IN MEDICINAE. Wydarzenie organizowane przez Studenckie...
Opublikowane 17 Lut 2017

Hematologia 2017 – Najnowsze doniesienia po konferencji ASH w San Diego

9 marca 2017 roku w Centrum Prasowym PAP przy ulicy Brackiej 6/8 w Warszawie odbędzie się konferencja Hematologia 2017 – Najnowsze doniesienia po konferencji ASH w San Diego organizowana przez...
Opublikowane 17 Lut 2017

Akademia Raka Piersi 2017

Wydawnictwo Lekarskie PZWL zaprasza do udziału w kolejnej edycji Akademii Raka Piersi, która odbędzie się w Łodzi, Bydgoszczy oraz w Rzeszowie. Podczas spotkania zostaną przedstawione najnowsz...
Opublikowane 13 Lut 2017

Czternaście ciekawych konferencji onkologicznych dla specjalistów w 2017 roku

Rok 2017 prezentuje się bardzo atrakcyjnie, jeśli chodzi o warsztaty i konferencje onkologiczne. Publikujemy zestawienie najciekawiej zapowiadających się wydarzeń edukacyjnych dla specjalistów z branży...
Opublikowane 11 Lut 2017

Walka z rakiem w NU-MED CDiTO Tomaszów Mazowiecki

4 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Rakiem. To dobra okazja, aby walkę z rakiem ukazać poprzez dane NU-MED Centrum Diagnostyki i Terapii Onkologicznej w Tomaszowie Mazowieckim. Tomaszowska onkologia...
Opublikowane 04 Lut 2017
Więcej w dieta antyrakowa
Sok z granatu – działanie i opinie

Granat to jeden z najsilniejszych żywieniowych czynników profilaktyki antynowotworowej. Sok z granatu jest bardzo zasobny w antyoksydanty. Działanie...

Zamknij