Kulinarny poradnik JedzONKO powstał z inicjatywy Fundacji Iskierka oraz rodziców dzieci cierpiących na chorobę nowotworową. Przygotowaniem książki zajęła się Katarzyna Stankow – doradca żywieniowy oraz mama dziewczynki, która pokonała raka. Autorka publikacji, na bazie własnych doświadczeń, podzieliła się swoją wiedzą i pomysłami z innymi opiekunami chorych dzieci. JedzONKO to przystępne kompendium wiedzy dedykowane rodzicom najmłodszych pacjentów onkologicznych, które zawiera przepisy, porady i praktyczne wskazówki na trudny czas terapii onkologicznej. Poradnik trafił w kwietniu na oddziały onkologii dziecięcej w Polsce. Można go nabyć również przez Internet, a zysk ze sprzedaży zostanie przekazany na rzecz najmłodszych pacjentów walczących z rakiem.

 

poradnik jedzONKO Stankow

 

książka jedzONKO

Poradnik JedzONKO, foto: www.fundacjaiskierka.pl

 

Poradnik kulinarny jedzonko

JedzOnko to unikalny przewodnik z wieloma atrakcyjnymi przepisami kulinarnymi, które spełniają kryteria prawidłowej diety chorego dziecka. Książka odpowiada na wiele pytań, które pojawiają się podczas długotrwałego procesu leczenia. Jak w szpitalnej przestrzeni przyrządzać zdrowe posiłki wzmacniające dziecko? Jakich produktów można użyć, a czym zastąpić te, które z rożnych względów są niewskazane czy wręcz zakazane? Jak dieta może wpływać na wyniki leczenia czy w końcu, jak zachęcić chore dziecko do zdrowego odżywiania na etapie, kiedy wszystko jest „Be!”? Kulinarne propozycje są łatwe i szybkie oraz dostosowane do możliwości gotowania w szpitalnej kuchni. Wszystkie przedstawione przepisy mogą znaleźć w pełni zastosowanie w żywieniu dzieci również po zakończeniu leczenia choroby nowotworowej.

Przygotowując poradnik JEDZONKO starałam się dobrać przepisy, aby większość potraw można było wykonać w szpitalnej kuchni. Chciałam Ci również polecić wspólne gotowanie na oddziale. Nie tylko oszczędzasz czas, ale i pieniądze. Kupując np. sałatę nie zjesz jej z dzieckiem na raz, a miejsca na przechowywanie w szpitalnej lodówce nie ma zbyt wiele… Jeśli dogadasz się z inną mamą (tatą) możecie razem zrobić zakupy. Co ważniejsze – dziecko chętnie zjada posiłki w towarzystwie innych dzieci. Nie izoluj więc malucha, jeśli nie ma takiej potrzeby. Jeśli jesteście na Sali ogólnej i dziecko ma dobre wyniki, postaraj się zorganizować kącik, w którym będziecie razem jeść. Na naszym oddziale mieliśmy duży stół, który służył tylko do zabawy, warsztatów i jedzenia. Podczas wspólnych posiłków obiad nie tylko smakował, ale i czas mijał szybciej, a to bardzo istotne w szpitalnej rzeczywistości. Taki rytuał wspólnego gotowania i jedzenia może również okazać się bardzo wspierający dla Ciebie. Ludzi najlepiej łączy wspólny wróg, którym w tym wypadku jest nowotwór. W szpitalu możesz poznać wiele wspaniałych osób, których paradoksalnie, pewnie nigdy byś nie spotkał/a, gdyby nie choroba dziecka. Ja takich poznałam, a trudne doświadczenia sprawiły, że staliśmy się przyjaciółmi, mam nadzieję do końca życia. Dzięki takim spotkaniom powstała też ta książka – opowiada Katarzyna Stankow, autorka książki JedzONKO.

więcej: www.fundacjaiskierka.pl/produkt/poradnik-kulinarny-jedzonko/

 

ZOBACZ:  KSIĄŻKI O TEMATYCE ONKOLOGICZNEJ

CHOROBA NOWOTWOROWA U DZIECKA – PORADNIK