Na rynku wydawniczym ukazał się nowy poradnik „Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej” poświęcony tematyce diety i wsparcia żywieniowego w chorobie nowotworowej Nie daj się rakowi!. Książka autorstwa Marii Brzegowy, Magdaleny Maciejewskiej-Cebulak oraz Katarzyny Turek ukazała się nakładem Wydawnictwa M i została objęta patronatem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu oraz portalu onkologicznego zwrotnikraka.pl.

Jak wygląda wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej?

Co jeść, by uchronić się przed rakiem? Czy odpowiednią dietą można się z niego wyleczyć? Jak sobie pomóc, gdy choroba już nas dotknie? Autorki odpowiadają na powyższe pytania na podstawie własnego doświadczenia pracy z osobami chorymi onkologicznie, a także w oparciu o najnowsze badania naukowe. Wyjaśniają, zbierają „w pigułce” wszystkie zalecenia, podają przepisy i gotowe jadłospisy. Obalają mity o popularnych cudownych metodach, dietach, czy suplementach.

Pierwsza część książki dotyczy profilaktyki antynowotworowej – co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Druga jest wsparciem dla osób pacjentów – zarówno jeśli chodzi o wzmocnienie organizmu w trakcie terapii, jak i odżywianie w dolegliwościach często towarzyszących nowotworom i leczeniu (np. wymioty, biegunki, zaburzenia smaku). Przedstawione wskazania poparte są licznymi przepisami oraz gotowymi jadłospisami dla osób zmagających się z określonymi dolegliwościami. Wszystko zgodne z z zaleceniami międzynarodowych instytucji zajmujących się leczeniem żywieniowym.

Mocne dowody naukowe wskazują, że rodzaj wybieranej żywności oraz sposób odżywiania aż w 40% wpływa na rozwój choroby nowotworowej. Idąc tym śladem, można wnioskować, że znacznej części przypadków nowotworów można byłoby skutecznie zapobiec dzięki wprowadzeniu odpowiednich zmian w diecie.

Właściwe żywienie nie tylko pokryłoby pełne zapotrzebowanie człowieka na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, ale mogłoby też zadziałać stymulująco w momencie wystąpienia zagrożenia. Jakim sposobem? Istnieją składniki diety, które mogą zarówno sprzyjać powstawaniu choroby, jak i zmniejszać ryzyko jej rozwoju. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na kartach poradnika Nie daj się rakowi!.

Jestem przekonany, że książka będzie nieocenioną pomocą nie tylko w codziennej walce z chorobą nowotworową, ale także podczas zdrowienia, a kto wie, może także stanie się po prostu poradnikiem zdrowego trybu życia? – prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.

W sposób zdecydowany, a jednocześnie z gracją i taktem Autorki rozprawiły się z najpopularniejszymi mitami dotyczącymi żywienia w chorobie nowotworowej, co pozwala wierzyć, że Czytelnik znajdzie w tej książce odpowiedź na dręczące pytania oraz realne wsparcie – dr n. med. Paweł Kabata.

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

 

Wsparcie żywieniowe w walce z rakiem

ORZECHOWO-KAKAOWE PRALINKI

Składniki:

  • 300 g migdałów (niełuskanych)
  • 100 g wiórków kokosowych + porcja do obtoczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g rodzynek
  • 1 duży, mocno dojrzały banan

Sposób wykonania:

Migdały umieść w malakserze (lub mocnym blenderze kielichowym) i zmiksuj na mąkę. Dodaj kakao, cynamon, wiórki kokosowe, rodzynki i zmiksuj ponownie, aż rodzynki nie będą miały widocznych kawałków. Do ciągle miksującego malaksera dodawaj rozdrobnionego na kawałki banana, wrzucając go na wirujące ostrza (aby urządzenie zmiksowało go z masą). Przełóż masę na deskę i uformuj placek. Podziel na około 30 porcji. Z każdej formuj kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w wiórkach kokosowych.

Wartości odżywcze (1 kulka):

  • Energia: 120 kcal
  • Białko: 2,7 g
  • Tłuszcz: 8,7 g
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik: 3 g

Wskazówki:

Zamiast migdałów możesz użyć dowolnych innych orzechów. Zamiast rodzynek możesz użyć suszonej żurawiny lub daktyli (czasem trzeba je namoczyć, a wtedy wystarcza mniej banana lub w ogóle nie trzeba go dodawać, bo masa się wystarczająco klei). Kulki nadają się do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale świetnie smakują po schłodzeniu ich w lodówce – mają jeszcze przyjemniejszą konsystencję

Autorzy poradnika NIE DAJ SIĘ RAKOWI!

Maria Brzegowy – absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Pacjentów konsultuje w krakowskich przychodniach, a także w Szpitalu Wielospecjalistycznym im. Stanleya Dudricka w Skawinie, gdzie pod opieką prof. dr. hab. n. med. Stanisława Kłęka zdobywa umiejętności i doświadczenie w opiece żywieniowej nad pacjentami z chorobą nowotworową oraz z nieswoistym zapaleniem jelita. Ściśle współpracuje również z Oddziałem Klinicznym Chirurgii Endoskopowej, Metabolicznej oraz Nowotworów Tkanek Miękkich Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, gdzie zajmuje się pacjentami po operacjach bariatrycznych. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Autorka bloga Pozytywne Żywienie.

Magdalena Maciejewska-Cebulak – absolwentka dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i psychologii Uniwersytetu Gdańskiego. Jej głównym zainteresowaniem jest żywienie w chorobie nowotworowej, co jest związane z występowaniem raka piersi w rodzinie. Między innymi z tego względu podjęła studia doktoranckie w Klinice Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, a tematykę pracy doktorskiej poświęciła pacjentkom z nowotworem gruczołu piersiowego. Oprócz pracy naukowej oraz indywidualnego poradnictwa współpracuje z Kliniką Chirurgii Onkologicznej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku oraz z dr. n. med. Pawłem Kabatą, pomagając chorym onkologicznym dostosować sposób odżywiania w trakcie leczenia. Jest również dietetykiem w Fundacji Omealife – Rak piersi nie ogranicza, gdzie realizuje wiele projektów edukacyjnych.

Katarzyna Turek – absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Właścicielka poradni DietExpert. Na co dzień pracuje w przychodniach specjalistycznych i gabinetach na terenie Katowic, Chorzowa, Częstochowy i Krakowa. Współpracuje z internistami oraz gastroenterologami, wspierając żywieniowo dorosłych i młodszych pacjentów. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych u pacjentów z alergiami, a także przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego oraz jelit. Prowadzi prelekcje oraz szkolenia dla personelu medycznego i dla zainteresowanych zmianą diety na zdrowszą. Edukatorka żywieniowa dzieci i młodzieży.