kampania wyłącz raka ServierWystartowała druga edycja kampanii profilaktyczno-edukacyjnej SERVIER – WYŁĄCZ RAKA. Celem ogólnopolskiej akcji jest promocja profilaktyki przeciwnowotworowej, zwiększanie świadomości społecznej Polaków na temat czynników ryzyka oraz zagrożeń związanych z rakiem jelita grubego.

Do przełamywania bariery wstydu i wykonywania profilaktycznych badań kolonoskopowych zachęcają ambasadorzy kampanii: Maria Seweryn, Maria Pakulnis, Jacek Poniedziałek, Wojciech Kalarus oraz Andrzej Chyra.

W Polskę wyruszyła Mobilna Onkologiczna Poradnia Servier, która odwiedzi siedem miast, oferując bezpłatne konsultacje specjalistyczne z lekarzami oraz badania dolnego odcinka przewodu pokarmowego. W konkretnych wskazaniach będzie możliwość wykonania USG wątroby. Obecny w Poradni dietetyk będzie służył pomocą w dobraniu odpowiedniej diety oraz zmianie nawyków żywieniowych. Odwiedzający otrzymają również materiały edukacyjne i prozdrowotne przepisy kulinarne. Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęły Polska Unia Onkologii oraz Polskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej.
 


 
Wierzę, że nasze działania edukacyjne nie tylko zwiększą wiedzę Polaków na temat raka jelita grubego, ale będą też motorem zmian i motywacją dla wielu osób, by uchronić się przed rakiem jelita grubego. Choroby onkologiczne są największym wyzwaniem przed jakim stoi współczesna medycyna i chcemy mieć swój udział w walce z nimi. Choć to osoby po 50 roku życia są najbardziej narażone na raka jelita grubego – i przede wszystkim do nich kierujemy naszą kampanię – chcemy dotrzeć do ogółu społeczeństwa, tak aby kształtować świadomość także młodszych osób, które mogą wdrożyć w swoim codziennym życiu zmiany zmniejszące ryzyko zachorowania – tłumaczy lek. med. Katarzyna Urbańska z firmy Servier Polska.

Szczegółowe informacje o kampanii oraz harmonogram ONKOBUSA znajdują się na stronie www.wylaczraka.pl
 

mobilna poradnia servier 2018

 

KAMPANIA SERVIER WYŁĄCZ RAKA – INFORMACJE O RAKU JELITA GRUBEGO

 
Rak jelita grubego to nowotwór złośliwy, który rozwija się w okrężnicy lub odbytnicy. Zalicza się go do chorób cywilizacyjnych, bowiem najwyższe wskaźniki zapadalności notuje się w wysoko rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej. Rak jelita grubego jest drugim pod względem zachorowalności nowotworem złośliwym w Polsce. Każdego roku notuje się go u ponad 400 tyś. Europejczyków ( 18 tyś. nowych zachorowań rocznie w Polsce).

Wczesna faza choroby nie powoduje wyraźnych objawów. Nasz organizm wysyła niepokojące sygnały dopiero w zaawansowanym procesie choroby. Należą do nich:

  • Zmiana rytmu wypróżnień w ostatnich kilku miesiącach;
  • Krwawienie przy oddawaniu stolca (obecność krwi w stolcu);
  • Zaparcia spowodowane zwężeniem jelita (prowadzące w skrajnych przypadkach do niedrożności jelit);
  • Zmiana kształtu stolca – stolce ołówkowate (uformowane, o wąskiej średnicy);
  • Anemia, osłabienie sprawności, niezamierzone chudnięcie, zwiększona podatność na zmęczenie, gorączka;
  • Bóle w dolnej części brzucha, nudności, wymioty.

 
Nie należy bagatelizować żadnych niepokojących objawów. Ich wystąpienie powinno być wskazaniem do natychmiastowej konsultacji z lekarzem!

Wyniki badań naukowych wykazały, że osoby o określonych czynnikach ryzyka mogą być bardziej podatne na rozwój raka jelita grubego. Do czynników ryzyka zwiększających prawdopodobieństwo rozwoju choroby należą:

  • Wiek powyżej 50 lat;
  • Obciążenia genetyczne;
  • Wystąpienie raka jelita grubego u rodziców lub rodzeństwa (obciążenie rodzinne);
  • Nieprawidłowa dieta;
  • Niski poziom aktywności fizyczne;
  • Palenie tytoniu;
  • Nadużywanie alkoholu.

 
servier rak jelita grubego Chyra
 

JAK UNIKNĄĆ RAKA JELITA GRUBEGO – PROFILAKTYKA ONKOLOGICZNA

Regularne wykonywanie badań profilaktycznych pomaga wykryć polipy lub zmiany rakowe w jelicie grubym zanim pojawią się ich objawy. Wczesne wykrycie i usunięcie polipów może przeciwdziałać rozwinięciu się ich w nowotwór złośliwy. Co ważne – diagnoza raka jelita grubego postawiona na wczesnym etapie zaawansowania choroby, istotnie zwiększa szansę skuteczności terapii.

Do najczęściej stosowanych badań przesiewowych raka jelita grubego należą:

  • Badanie na obecność krwi w kale – wstępne badanie, które w przypadku pozytywnego wyniku wymaga pogłębionej diagnostyki; test nie jest w pełni miarodajny – zdarza się, że przyczyną krwawienia są np. hemoroidy lub przeciwnie, mimo obecności raka nie daje on objawów w postaci krwawienia. Podstawowy test może być wykonywany w warunkach domowych, a bardziej szczegółowy w laboratorium.
  • Sigmoidoskopia – badanie wnętrza odbytnicy oraz dolnej części okrężnicy za pomocą sigmoidoskopu, czyli giętkiego przewodu zakończonego światełkiem.
  • Kolonoskopia – pełna diagnostyka jelita grubego, polegająca na badaniu wnętrza odbytnicy oraz całej okrężnicy, po jej wcześniejszym oczyszczeniu, przy użyciu kolonoskopu, czyli długiego giętkiego przewodu zakończonego światełkiem. Kolonoskopia umożliwia diagnostykę znacznie większego fragmentu jelita grubego niż sigmoidoskopia. Podczas badania możliwe jest również usuwanie polipów. Kolonoskopia pozostaje najlepszą i najbardziej wiarygodną metodą diagnostyki i jednocześnie wstępnej terapii nowotworów jelita grubego).

 
W trosce o zapewnienie zdrowia dla siebie i swojej rodziny należy ograniczać modyfikowalne czynniki ryzyka chorób nowotworowych oraz aktywnie podejmować wyzwania w swoim stylu życia.

W diecie zorientowanej na profilaktykę raka jelita grubego należy jeść dużo owoców i warzyw, szczególnie tych charakteryzujących się dużą zawartością błonnika (biała fasola, zielony groszek, brukselka, marchew, suszone morele, rodzynki, gruszki, jabłka) oraz unikać żywności przetworzonej i nadmiaru węglowodanów (cukrów). Zaleca się spożywanie pięciu posiłków dziennie, ale mniej obfitych.

Właściwie zbilansowana dieta antyrakowa – obok warzyw i owoców – powinna uwzględniać również inne źródła błonnika, tj. produkty zbożowe (kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż brązowy, płatki zbożowe pszenne i żytnie, otręby) oraz rośliny strączkowe. Należy również częściej zamieniać mięso na ryby bogate w kwasy omega 3, które wspomagają perystaltykę jelit.

W dłuższej perspektywie zbilansowana dieta wpływa na stan śluzówki układu pokarmowego, naturalną florę bakteryjną oraz częstotliwość występowania zaparć, które mogą powodować mutacje rakowe. Należy skutecznie ograniczyć spożywanie wysoko przetworzonych produktów poddawanych obróbce w wysokich temperaturach oraz wyeliminować jedzenie typu fast food.

Aktywność fizyczna to drugi z filarów codziennej profilaktyki raka jelita grubego. Powinna być nieodłącznym towarzyszem codziennego życia. Ćwiczenia fizyczne mogą wspomóc walkę z nowotworem. Mają także znaczenie w zapobieganiu chorobie i niedopuszczeniu do jej nawrotów.

Podstawowym celem podejmowania aktywności fizycznej jest dotlenienie organizmu, które zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Eksperci szczególnie zwracają uwagę na aspekt regularności ćwiczeń, stawiając go wyraźnie ponad kwestią ich intensywności. Zaleca się umiarkowaną aktywność fizyczną, trwającą minimum 30 minut dziennie, a w celu osiągnięcia poprawy wydolności i sprawności organizmu należy wydłużać ten czas do 60 minut każdego dnia.
 
[message_box title=”JAK UNIKNĄĆ RAKA JELITA GRUBEGO?” color=”red”]Wykonuj badania profilaktyczne (zwłaszcza gdy jesteś w grupie podwyższonego ryzyka); usuń polipy oraz lecz choroby zapalne jelit; wprowadź zasady zbilansowanej diety i pamiętaj o produktach z dużą zawartością błonnika; regularnie podejmuj aktywność fizyczną (najlepiej codziennie); unikaj nadmiernego picia alkoholu i bezwzględnie rzuć palenie papierosów.

Więcej na: WWW.WYLACZRAKA.PL[/message_box]

 

SERVIER – WYŁĄCZ RAKA! Inauguracja kampanii dotyczącej raka jelita grubego, opracował Jarosław Gośliński, źródło: materiały prasowe

 

SERVIER – WYŁĄCZ RAKA! Kampania dotycząca profilaktyki raka jelita grubego
4.6 (91.54%) 26 votes