Choroba onkologiczna u najmłodszych to jedno z najcięższych przeżyć dla rodziców, jakie można sobie wyobrazić. W czasie leczenia maluch potrzebuje specjalistycznej opieki medycznej, czułości i bliskości rodziny, ale także odpowiednio skomponowanej diety. Dowiedz się, jak powinna wyglądać.

Dane literaturowe nie są optymistyczne – nawet 46% dzieci z chorobą nowotworową jest niedożywiona w następstwie choroby, a także procesu leczenia. Gorszy stan odżywienia przyczynia się m.in. do obniżenia odporności, gorszego gojenia ewentualnych ran pooperacyjnych i zaburzonego metabolizmu leków. To czynniki negatywnie wpływające na rokowanie.

Dzieci są szczególnie podatne na rozwój niedożywienia, ponieważ mają mniejsze rezerwy i jednocześnie większe za potrzebowanie na składniki odżywcze, w tym białko. Wynika to z etapu wzrostu i rozwoju, a dodatkowo choroba i leczenie onkologiczne wymagają zwiększonych zasobów. Jednocześnie dzieci chore onkologicznie mogą mieć znacznie gorszy apetyt, a także tolerancję i przyswajalność pokarmów.

Jak powinien wyglądać jadłospis dziecka leczonego onkologicznie?

Jadłospis dzieci z chorobą onkologiczną powinien być, tak jak w przypadku dzieci zdrowych, możliwie różnorodny i dopasowany do ich wieku i potrzeb. W posiłkach nie może zabraknąć przede wszystkim pełnowartościowego białka, którego odpowiednia ilość jest niezbędna do wzrostu. Jego źródłem jest chude mięso, jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych (jeśli są akceptowane), a także produkty mleczne.

W okresie leczenia mleko może być źle tolerowane, stąd korzystne może okazać się stosowanie wersji bezlaktozowej lub korzystanie z innych produktów mlecznych (oczywiście, jeśli maluch nie jest uczulony na białko mleka krowiego). Dziecięce posiłki powinny obfitować także w warzywa i owoce.

Najczęściej akceptowane formy ich podania to zupy, przeciery, puree, zapiekanki czy koktajle. Obowiązkowym elementem menu są także produkty zbożowe, w tym ryż, kasze, pieczywo i makarony. W diecie dziecka powinny być obecne także produkty będące źródłem „dobrych tłuszczów” – oleje roślinne i orzechy.

Teoria a praktyka

Niestety realizacja powyższych zaleceń może okazać się trudna ze względu na dokuczające najmłodszym nudności, bóle brzucha, biegunki, wymioty, a także zmiany w odczuwaniu smaków. Nietrudno się domyślić, że w takiej sytuacji dzieci nie sięgają nawet po ulubione posiłki, mimo starań rodziców.

Jeśli dziecko traci masę ciała, nie je, staje się coraz słabsze, koniecznie należy z lekarzem prowadzącym rozważyć wprowadzenie dodatkowego wsparcia. Może nim być żywienie medyczne, czyli żywność stworzona dla tych (w tym dzieci), którzy nie są w stanie przy pomocy zwykłych produktów spożywczych dostarczyć sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Produkty tego typu (np. Resource Junior) mogą występować w formie doustnych preparatów odżywczych o płynnej konsystencji przypominającej produkty mleczne albo w formie proszku. Dostępne są zazwyczaj w dobrze znanych dzieciom smakach jak waniliowy, truskawkowy czy czekoladowy.

To, co niezwykle istotne, żywienie medyczne zawsze musi być stosowane zgodnie z zaleceniami lekarza, ponieważ pozwala to wybrać jego odpowiedni typ i podać odpowiednią ilość składników odżywczych.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Junior: Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

Artykuł Partnera