Dieta dla pacjentów onkologicznych pełni niezwykle istotną funkcję w przebiegu leczenia i rekonwalescencji. Prawidłowo skomponowana dostarcza organizmowi sił do walki z chorobą, hamuje rozrost komórek rakowych, stymuluje regenerację uszkodzonych tkanek oraz pomaga niwelować niepożądane skutki terapii. Jak powinna wyglądać dieta w chorobie nowotworowej? Oto najważniejsze zalecenia.

  1. Ogólne zalecenie żywieniowe
  2. Główne składniki odżywcze i ich źródła

Ogólne zalecenie żywieniowe

W chorobie onkologicznej prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie. Zmianie ulegają nie tylko potrzeby żywieniowe, ale również możliwość przyjmowania pokarmów i zdolność przyswajania zawartych w nich składników.

Trzeba mieć jednak świadomość, że chociaż sama dieta nie uzdrowi, to ma jednak wpływ na poprawę ogólnej kondycji organizmu, co wspomaga leczenie. W żywieniu pacjentów ze zdiagnozowanym nowotworem należy:

  1. stosować dietę lekkostrawną, wykluczającą potrawy smażone, wędzone i konserwowane,
  2. oszczędzać zaatakowany narząd, zwłaszcza jeśli choroba dotyczy przewodu pokarmowego,
  3. zrezygnować z ostrych przypraw i używek oraz ograniczyć tłuszcze i cukry,
  4. utrzymywać właściwą proporcję dostarczanych składników,
  5. zapewnić dostateczną ilość niesłodzonych i niegazowanych napojów,
  6. uwzględnić preferencje żywieniowe pacjenta, o ile po ich spożyciu nie obserwuje się niekorzystnych skutków.

Wśród pacjentów onkologicznych i ich bliskich panuje przeświadczenie, że dieta ludzi chorych bywa niesmaczna. Aby obalić tę niesłuszną teorię i udowodnić, jak aromatyczne i zachęcające jest zdrowe odżywianie blog zamieszcza liczne przykłady diet, które są nie tylko pyszne, ale i skutecznie wspomagają proces dochodzenia do zdrowia.

Główne składniki odżywcze i ich źródła

U pacjentów onkologicznych wzrasta zapotrzebowanie na energię, którą organizm wykorzystuje do walki z chorobą. A ponieważ ma ona charakter przewlekły, konieczne jest dostarczanie odpowiedniej ilości białek, węglowodanów, tłuszczy, mikro- i makroelementów.

  • białka mają szczególne znaczenie w procesie odbudowy komórek uszkodzonych w trakcie leczenia. Powinno z nich pochodzić około 15– 20% dziennego zapotrzebowanie na kalorie. Należy zadbać, aby proporcja białka pochodzenia roślinnego (produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych) i zwierzęcego (mięso, ryby, jaja, produkty mleczne) wynosiła 1:1, nie 2:1 jak w przypadku osób zdrowych.
  • tłuszcze powinny stanowić 25–30% zapotrzebowania energetycznego. Znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale i jakość. Najwartościowszym źródłem tego składnika są: chude mięso drobiowe bez skóry, cielęcina, mięso z królika, ryby, oleje roślinne, orzechy i nasiona (dynia, słonecznik, siemię lniane). Jednocześnie zaleca się ograniczenie produktów zawierających dużo cholesterolu i tłuszczów nasyconych, tj. tłustego mięsa podrobów, smalcu, tłustych serów (pleśniowych, żółtych, topionych). Warto pamiętać o korzystnym działaniu kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które mają zdolność zmniejszania procesu zapalnego, spowalniają rozrost guza i hamują przerzuty. Można je znaleźć w olejach, rybach morskich i wspomnianych już wyżej nasionach.
  • węglowodany stanowią największe, bo 50–55% źródło energii w zbilansowanej diecie. Powinny pochodzić przede wszystkim z kasz, ryżu, makaronów, pieczywa, warzyw i owoców. Do absolutnego minimum należy ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych (słodyczy, cukru, dżemów), ponieważ ich nadmiar może nie tylko przyczyniać się do namnażania komórek rakowych, ale również nasilać niektóre objawy uboczne leczenia (zaparcia, nudności, wymioty).
  • mikro- i makroelementy – organizm zmagający się z chorobą nowotworową zużywa większe ilości antyoksydantów (witamin, flawonoidów i karotenoidów), dlatego wskazane jest ich regularne uzupełnianie. Znajdują się w świeżych warzywach i owocach o intensywnym zabarwieniu.