Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej zaprasza do udziału w szkoleniu pt. „Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej”. Warsztaty dietetyczne mają na celu zapoznanie uczestników z zasadami żywienia obowiązującymi zarówno w trakcie leczenia choroby nowotworowej, jak i po jego zakończeniu, co pozwoli na bardziej efektywną pracę dietetyka z pacjentem onkologicznym.


Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej jest jednym z ważnych elementów terapii onkologicznej, dzięki któremu otrzymujemy lepsze wyniki i wyższą skuteczność podstawowego leczenia. Szkolenie skierowane jest dla osób znających podstawy żywienia człowieka.

Szkolenie poprowadzi Karolina Kulik-Kupka dietetyk specjalizujący się w dietetyce onkologicznej i doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Przewidywany czas trwania warsztatów to 8 godzin. Promocyjny koszt udziału dla wszystkich czytelników portalu Zwrotnik Raka to 250 zł brutto (należy podać przy rejestracji hasło do formularza zgłoszenia: „Zwrotnik Raka”). Więcej informacji  i zapisy na: www.szkoleniadietetyka.pl

Terminy szkolenia w różnych miastach:

  • 23.04.2016 r., Warszawa
  • 7.05.2016 r., Katowice
  • 11.06.2016 r., Wrocław
  • 9.07.2016 r., Łódź
Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej

Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej


ZASTOSOWANIE DIETETYKI W TERAPII ONKOLOGICZNEJ – PROGRAM WARSZTATÓW DIETETYCZNYCH

1. Podstawowe informacje dotyczące chorób nowotworowych.

2. Wpływ żywności i żywienia na powstawanie nowotworów.

3. Witaminy a choroby nowotworowe – czy stosowanie witamin jest wskazane w prewencji chorób nowotworowych oraz w trakcie ich leczenia?

4. Żywienie w chorobie nowotworowej:

  • najważniejsze mity dotyczące żywienia,
  • zasady żywienia w zależności od stanu zdrowia pacjenta, stosowanego leczenia (chemioterapia, radioterapia, przeszczepienie komórek krwiotwórczych), występujących dolegliwości,
  • zasady żywienia obowiązujące po zakończeniu leczenia,
  • trudności z którymi może spotkać się dietetyk w trakcie pracy z pacjentem onkologicznym.

5. Najpopularniejsze diety alternatywne stosowane przez pacjentów:

  • terapia Gersona,
  • dieta dr Budwig,
  • dieta dr Ewy Dąbrowskiej,
  • inne.

6. Omówienie przykładowych przypadków oraz dyskusja.

 

ZOBACZ:  WSPARCIE ŻYWIENIOWE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ

DIETA W PROFILAKTYCE RAKA