WIEDZIEĆ WIĘCEJ, TO BAĆ SIĘ MNIEJ!

DLACZEGO WARTO JEŚĆ RYBY?

dlaczego warto jeść rybyRyby z definicji są uznawane za pożywienie korzystne dla zdrowia. Każdy z nas – nawet instynktownie – wie, dlaczego warto jeść ryby. Przeciwstawia się je mięsu i przypisuje niezwykłe własności odżywcze: bogactwo białka, kwasów omega-3, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dużą zawartość fosforu, jodu, fluoru, selenu, witamin z grupy B i D oraz dodatkowo stosunkowo niską kaloryczność. Spoglądając na to zestawienie, z pewnością odniesiemy wrażenie, że to naturalne pożywienie o najwyższej wartości. Ale czy regularne spożywanie ryb chroni nas przed powstaniem raka?

DLACZEGO WARTO JEŚĆ RYBY – SĄ KORZYŚCI, ALE UWAGA NA ZANIECZYSZCZENIA!

Tylko nieliczne badania mające wytropić dobroczynny wpływ obfitej konsumpcji ryb na zapobieganie rozwojowi niektórych typów nowotworów potwierdziły, że dieta bogata w rybie mięso może zmniejszyć o kilka procent ryzyko powstania raka okrężnicy. Tym samym pożytek z ryby w diecie antyrakowej jest raczej skromny. Ba, należy zadać inne pytanie: czy aby na pewno zwiększająca się konsumpcja ryb w dzisiejszych czasach nie niesie ze sobą ryzyka dla naszego zdrowia?

Kiedy myślimy o rybach, wyobrażamy sobie zazwyczaj ławice żyjące w naturalnych warunkach, pływające w bezmiarze nieskażonego oceanu i spożywające morskie żyjątka i rośliny. Nie kojarzymy ich z modyfikacjami genetycznymi ani z szaloną eksploatacją gospodarczą zasobów morskich przez człowieka.

W 2006 roku Francuska Agencja ds. Bezpieczeństwa Sanitarnego Żywności opublikowała specjalny raport, który przełamywał wiele „rybnych stereotypów”. Wynika z niego, że ryby i owoce morza są głównym źródłem trwałych zanieczyszczeń organicznych wnikających do naszych organizmów drogą pokarmową. Odpowiadają one za naszą ekspozycję pokarmową na szkodliwe dioksyny (30%), polichlorowane bifenyle (PCB) – 75% oraz arsen, czyli pierwiastek z grupy metaloidów (50%).

W innym raporcie sporządzonym przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) możemy przeczytać, że 99% ogólnej ilości metylortęci (najbardziej toksycznego związku rtęci) wnika do organizmów całej światowej populacji ludzkiej z pożywienia, a głównie z ryb.

Kumulujące się w rybach trucizny zostały sklasyfikowane przez WHO jako czynniki o udowodnionym działaniu kancerogennym na organizm ludzki. Główny problem związany z nimi, polega na tym, że wchłaniane droga pokarmową, gromadzą się w naszym ciele, a że są mało podatne na biodegradację, to zalegają w nim przez bardzo długi czas.

Co istotne, z związku z kumulacją toksyn w kolejnych etapach łańcucha pokarmowego ryby drapieżne i mięsożerne zawierają więcej toksyn, a w szczególności wspomnianego PCB.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ RYBY – NAJLEPSZE GATUNKI

Czy zatem powinniśmy zrezygnować z jedzenia ryb? Oczywiście nie! Po prostu należy kierować się wynikami badań, które wskazują, że gatunkami najbardziej skażonymi związkami rtęci są ryby tłuste oraz drapieżne, takie jak włócznik, gardłosz atlantycki, łosoś, marlin, czerwony tuńczyk, węgorz, rekinek psi i koleń. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zlecił badanie, w wyniku którego określono, że najwięcej związków rtęci zawiera tuńczyk złowiony na pełnym morzu, a najwyższe stężenie PCB wykazują śledzie pochodzące z połowu w Morzu Bałtyckim.

Na szczęście są inne gatunki ryb bogate w kwasy omega-3 i jednocześnie dużo mniej podatne na skażenie rtęcią. Należą do nich makrela, sardela czy sardynka.

Musimy pamiętać, że konsumując ryby z nieznanego pochodzenia, możemy narazić siebie na pochłonięcie ogromnych ilości metali ciężkich! Na szczęście stopień zanieczyszczenia w znacznej mierze zależy od gatunku ryby i miejsca jej połowu. Wystarczy dokonać w sklepie przemyślanego wyboru.

Dlaczego warto jeść ryby ? Największym skarbem ryb są znajdujące się w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Kwasy Omega-3 odgrywają kluczową rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, chorób serca i chorób nowotworowych.

 

DLACZEGO WARTO JEŚĆ RYBY – ZALECANE GATUNKI

GATUNKI, KTÓRYCH LEPIEJ UNIKAĆ

POLECANE GATUNKI

RYBY

Włócznik

Gardłosz atlantycki

Marlin

Łosoś czerwony

Czerwony tuńczyk

Węgorz

Rekinek psi

Koleń

Śledź bałtycki

Makrela

Sardela

Sardynka

Dorada

Labraks

Sola

OWOCE MORZA

Trąbiki

Kraby

Krewetki

Małże

Dlaczego warto jeść ryby – Bibliografia
D. Khayat, Prawdziwa dieta Antyrakowa, Kraków 2012.
Coy Johannes F., F. Maren, Nowa dieta antyrakowa, 2011.
A. Herzog, K. Christine, Dieta antyrakowa – smaczne żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, 2010.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ RYBY?
5 (100%) 2 votes
About the Author
 

Powiązane artykuły


Aktualne wydarzenia

Lekarze hematolodzy i Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych apelują o dostęp do terapii wenetoklaksem

Przewlekła białaczka limfocytowa (PBL) to najczęściej występujący nowotwór krwi, na który w Polsce choruje ok. 17 000 osób, a każdego roku diagnozuje się 1 900 nowych przypadków. 75% pacjentów nie wymaga...
Opublikowane 14 Sie 2018

BMS Study Connect – interaktywna platforma do wyszukiwania badań klinicznych

Podczas Letniej Akademii Onkologicznej w Warszawie firma Bristol Myers-Squibb zapowiedziała uruchomienie BMS Study Connect – interaktywnej platformy wyszukującej badania kliniczne dedykowanej...
Opublikowane 11 Sie 2018

Onkobieg 2018 – zaproszenie na charytatywną imprezę biegową

2 września 2018 roku w Warszawie odbędzie się jedenasta edycja Onkobiegu – charytatywnej imprezy biegowej, będącej wyrazem solidarności z chorymi na nowotwory. Onkobieg ma na celu popularyzację aktywności...
Opublikowane 09 Sie 2018

VIII Letnia Akademia Onkologiczna dla Dziennikarzy 2018

W dniach 08-10 sierpnia 2018 roku w Warszawie odbędzie się ósma edycja Letniej Akademii Onkologicznej dla Dziennikarzy organizowanej przez Fundację im. dr. Macieja Hilgiera w ramach Medycznego Programu...
Opublikowane 03 Sie 2018

Telefon zaufania dla chorych na raka i opiekunów

Infolinia Onkologiczna Polskiego Towarzystwa Psychoonkologicznego (telefon zaufania) została uruchomiona w 2012 roku w Gdańsku. Dzięki bezpłatnemu numerowi telefonu 800 080 164 pacjenci mogą uzyskać...
Opublikowane 23 Lip 2018

“To się nie zdarza” – wystawa autorstwa Agnieszki Szuścik

A jeśli masz raka szyjki macicy? Jesteś młoda, badasz się dość regularnie i nie masz żadnych objawów… Czy to zatem możliwe? Co to znaczy? Kiedy ostatnio Ty i Twoje bliskie robiłyście cytologię? ...
Opublikowane 22 Lip 2018

Popularne blogi internetowe o tematyce onkologicznej

W dobie postępującej cyfryzacji oraz powszechnego dostępu do Internetu rośnie znaczenie jakie odgrywa w naszym życiu rzeczywistość wirtualna.  Zwiększa się również czas, jaki poświęcamy każdego dnia na...
Opublikowane 19 Lip 2018

Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Na rynku wydawniczym ukazał się nowy poradnik poświęcony tematyce diety i wsparcia żywieniowego w chorobie nowotworowej Nie daj się rakowi!. Książka autorstwa Marii Brzegowy, Magdaleny...
Opublikowane 09 Lip 2018