Odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta odgrywa ważną rolę nie tylko w profilaktyce chorób nowotworowych oraz ich leczeniu, ale również u osób po zakończonej terapii onkologicznej. Głównym celem wsparcia żywieniowego u pacjentów wyleczonych z choroby nowotworowej jest obniżenie ryzyka nawrotu choroby.

Niebezpieczeństwo powstania lub nasilenia innych chorób współistniejących u pacjentów poddanych terapii przeciwnowotworowej (schorzenia układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca typu 2, osteoporoza, zaburzenia endokrynologiczne), to ważny argument przemawiający za modyfikacją stylu życia i sposobu żywienia.

Prezentujemy zalecenia żywieniowe dla pacjentów wyleczonych z choroby nowotworowej.

Wskazówki żywieniowe i zalecenia po zakończonym leczeniu onkologicznym

  • Wartość energetyczna diety osoby, która przeszła chorobę nowotworową powinna być dostosowana do jej aktualnych wydatków energetycznych, co pozwoli utrzymać stabilną masę ciała. Zaleca się utrzymywać prawidłową masę ciała (BMI 18,5 do 24,9 kg/m2). Racja pokarmowa w ciągu dnia powinna być rozłożona na 5 mniejszych objętościowo posiłków.
  • Głównym źródłem energii pokarmowej powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. Należy zadbać o odpowiednią podaż pełnowartościowego białka oraz zwiększone spożycie błonnika pokarmowego. Każdy posiłek powinien zawierać różnokolorowe warzywa i owoce (szczególnie zielone i żółtopomarańczowe), co pomoże zapewnić odpowiednie spożycie witamin i cennych związków, przy czym zaleca się spożywać więcej warzyw niż owoców.
  • Zaleca się ograniczyć do minimum spożywanie cukrów i słodyczy oraz żywności przetworzonej i o dużej gęstości energetycznej (produkty fast food, napoje słodzone)
  • Tłuszcze w diecie pacjenta po zakończonym leczeniu onkologicznym powinny pochodzić z ryb, oleju rzepakowego lub lnianego, oliwy z oliwek, orzechów i nasion. Zaleca się ograniczyć do minimum spożycie tłuszczu bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe i izomery przestrzenne typu trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto zrezygnować ze smażenia i tradycyjnego pieczenia potraw, a dozwolony tłuszcz dodawać do gotowanych potraw.
  • Zaleca się ograniczyć spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa (maksymalnie 500 g na tydzień) oraz potraw solonych.
  • Należy zrezygnować lub ograniczyć picie alkoholu. Warto pić wodę – około 2 litry dziennie, a spożywane napoje i potrawy nie powinny być ani zimne, ani gorące.
  • Chemoprewencja, w profilaktyce wtórnej nowotworów, obejmuje zalecenia żywieniowe związane ze spożywaniem produktów zawierających karotenoidy, resweratrol, kwercyny, silimaryny, katechiny, kurkuminy, kapsaicyny, ginegerol, anetol i eugenol.
  • Ryzyko nawrotu choroby nowotworowej zmniejsza regularna, dowolnie wybrana aktywność fizyczna, trwająca minimum 30 minut każdego dnia (o umiarkowanej lub dużej intensywności). Wysiłek fizyczny pozytywnie wpływa na metabolizm insuliny i na odpowiedź na stan zapalny organizmu. Warto ograniczyć czynności wykonywane w spoczynku (oglądanie TV, korzystanie z komputera).

ZOBACZ: ZAKOŃCZONE LECZENIE ONKOLOGICZNE

Żywienie pacjentów wyleczonych z choroby nowotworowej – podsumowanie

Prawidłowe odżywienie organizmu, w trakcie i po chorobie nowotworowej, odgrywa kluczową rolę w przebiegu leczenia i rekonwalescencji. Odpowiednia dieta i postępowanie żywieniowe są istotne również w kontekście tzw. dietoprofilaktyki wtórnej u pacjentów wyleczonych z choroby nowotworowej.

Wiele przydatnych wskazówek dotyczących wsparcia żywieniowego w chorobie nowotworowej znajdą Państwo na stronie Poradnik Żywienia Medycznego.

PRZEJDŹ DO: WSPARCIE ŻYWIENOWE CHORYCH NA RAKA