Na temat wpływu wina na nasze zdrowie krąży wiele sprzecznych opinii. Według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem, należy unikać nawet niewielkich dawek alkoholu. A jeśli się go pije, to należy ograniczyć wypijaną ilość drinków do najwyżej dwóch dziennie dla mężczyzn i jednego dla kobiet.
Z drugiej strony, eksperci z World Cancer Research Fund stwierdzili, że dokładne ustalenie ilości wina, od której zaczyna ono wskazywać potencjalne kancerogenny (rakotwórczy) efekt jest niemożliwe.
Pewne jest jedno – jeśli masz zamiar pić alkohol, to najlepszym wyborem będzie bez wątpienia czerwone wino bogate w resweratrol. Jeśli zachowamy zdrowy umiar, to wino pite w rozsądnej ilości jest korzystne dla zdrowia, na dodatek z profilaktyką antynowotworową „w pakiecie”.
CZERWONE WINO (RESWERATROL) – WINNE CZY NIEWINNE?
Podczas badań na myszach stwierdzono, że myszy, których dieta zawierała czerwone wino, nie chorowały na raka przez okres o 40% dłuższy niż te, którym wina nie podawano.
Wszystko to za sprawą antyrakowego składnika – resweratrolu. Łączna zawartość korzystnych dla zdrowia polifenoli w czerwonym winie wynosi 2000 mg/l, czyli jest 5-10 razy większa niż w winie białym. Należą do nich flawonidy, flawiny, antocyjany i stilbeny (w tej ostatniej grupie związków mieści się resweratrol).
Resweratrol stał się obiektem setek badań począwszy od lat 90. XX wieku, czyli od czasu jego odkrycia przez japońskich naukowców. Związek ten pomaga winorośli skutecznie chronić się przed skutkami szkodliwego działania promieniowania ultrafioletowego i ozonu. Wydaje się, że resweratrol oddziałuje na wszystkie etapy transformacji komórki prawidłowej w nowotworową (w czasie tzw. inicjacji raka), wykazuje wpływ na proces podziału zmutowanej komórki oraz rozplenianie się komórek nowotworowych.
Jak działa resweratrol?
Resweratrol działa hamująco i blokująco na proces nowotworzenia. Prowokuje apoptozę – samobójstwo uszkodzonych komórek oraz zwiększa sprawność naprawy uszkodzonych genów powstałych na skutek toksyn chemicznych czy promieniowania. Imponujące, prawda?!
Właściwości te zostały zaobserwowane w wielu badaniach eksperymentalnych na modelu raka skóry, prostaty, okrężnicy, trzustki i przełyku.
[accordion]
[acc_item title=”CZERWONE WINO – RESWERATROL”]Czerwone wino może być korzystne dla naszego zdrowia w kontekście profilaktyki przeciwnowotworowej – o ile jest pite z umiarem.[/acc_item]
[/accordion]
Jeśli nie pijesz alkoholu w ogóle – to zamiast pić wino, możesz oczywiście jeść winogrona lub pić sok z czerwonych winogron. Jest bardzo smaczny i zawiera wiele flawonoidów o działaniu antyutleniającym. W ten sposób uzyskasz przeciwutleniacze bezpośrednio z winogron bez spożywania alkoholu. Zwróć jednak uwagę, aby nie pić więcej niż pół szklanki soku dziennie ze względu na wysoką zawartość cukru.
Czerwone wino – resweratrol – Bibliografia:
D. Khayat, Prawdziwa dieta Antyrakowa, Kraków 2012.
Coy Johannes F., F. Maren, Nowa dieta antyrakowa, 2011.
A. Herzog, K. Christine, Dieta antyrakowa – smaczne żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, 2010.