Granat to jeden z najsilniejszych żywieniowych czynników profilaktyki antynowotworowej. Sok z granatu jest bardzo zasobny w antyoksydanty. Działanie antyoksydacyjne granatów jest 3-4 razy silniejsze niż czerwonego wina czy zielonej herbaty!
Dodatkowo, działanie antyoksydantów zawartych w tych owocach jest synergiczne – nawzajem wzmacniają one swoje działanie. Potencjał antyoksydacyjny soku z granatu jest zatem większy niż prosta suma potencjałów zawartych w nim detoksykujących tanin i kwasu elagowego.
Wiele badań wykazało, że sok z granatu pity w znacznych ilościach był w stanie spowolnić wzrost komórek nowotworowych raka prostaty, a nawet sprowokować ich śmierć poprzez blokowanie tworzenia duetów komórkowych czynników wzrostu z ich receptorami. Sok z granatu hamuje w ten sposób m.in. insulinopodobny czynnik zrostu IGF-1.
Warto przytoczyć wynik jednego z badań eksperymentalnych z udziałem ludzi. Dotyczył ono mężczyzn dotkniętych rakiem prostaty, u których po operacji wystąpiła wznowa. Wskaźnikiem nawrotu choroby jest podwyższony poziom markera nowotworowego – antygenu o nazwie PSA we krwi pacjentów. Mężczyźni, u których stężenie PSA zaczęło się zwiększać, najpierw byli obserwowani, aby określić tempo rozwoju wznowy, a potem zaleceniom codziennie picie soku z granatów. Tym sposobem udało się stwierdzić, jak bardzo zmalała szybkość narastania guza po kuracji sokowej.
TEN CUDOWNY SOK Z GRANATU!
Wyciągi z granatowca wykazują również szczególnie dobroczynne działanie w przypadku hormonozależnych nowotworów piersi. Blokują wydzielanie enzymu aromatazy, który pełni ważną rolę w biosyntezie estrogenów potencjalnie zdolnych do pobudzania rozwoju komórek rakowych w gruczole piersiowym.
Sok z granatu wykazuje silne działanie hamujące podziały komórkowe w przypadku linii komórkowej raka okrężnicy wyhodowanej in vivo.
Podawanie soku z granatów myszom z rakiem płuca spowodowało redukcję rozmiaru guza po ośmiomiesięcznej kuracji o 66% w stosunku do grupy kontrolnej nie otrzymującej soku.
Granaty smakują ciekawie bez dodatków lub w sałatce, ale najkorzystniejsze efekty profilaktyczne daje sok z granatu wyprodukowany METODĄ PRZEMYSŁOWĄ (!) Proces produkcji pozwala na uwolnienie do soku tanin ze skórki owocu, rozpuszczalnych we wodzie, i dlatego sok z granatu z wytwórni posiada najwyższy potencjał antyoksydacyjny.
OD DZIŚ PIJEMY SOK Z GRANATU!
Sok z granatu działanie – Bibliografia
D. Khayat, Prawdziwa dieta Antyrakowa, Kraków 2012.
Coy Johannes F., F. Maren, Nowa dieta antyrakowa, 2011.
A. Herzog, K. Christine, Dieta antyrakowa – smaczne żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, 2010 r.