31 października nakładem wydawnictwa lekarskiego PZWL ukazał się poradnik DIETA KONTRA RAK zawierający najważniejsze zalecenia dietetyczne i wskazówki dla pacjentów onkologicznych oraz porady dotyczące żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych. Książka stanowi kompendium wiedzy dla osób leczonych onkologicznie (z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemioterapii i radioterapii i ich skutków ubocznych). W poradniku znajdują się przykładowe jadłospisy, z których można wybrać określone posiłki. Autorką poradnika DIETA KONTRA RAK jest dietetyk Anna Rogulska, posiadająca doświadczenie w pracy z pacjentami. Portal onkologiczny zwrotnikraka.pl jest patronem medialnym publikacji.
 

PORADNIK DIETA KONTRA RAK – OPIS KSIĄŻKI

Wyniki badań wskazują, że przyczyną prawie 30% nowotworów jest niewłaściwa dieta. To drugi, po paleniu tytoniu, czynnik przyczyniający się do zachorowań na choroby nowotworowe. Ten fakt może stanowić pozytywną informację, ponieważ to my decydujemy o tym, co jemy. Do tej pory nie opracowano diety, która miałby właściwości lecznicze, jednak coraz więcej wiadomo o diecie antyrakowej, która ma potencjał w ochronie przed rozwojem raka.

W przypadku pacjentów, u których zdiagnozowano chorobę nowotworową, odpowiednio skomponowana dieta może natomiast spowalniać postęp choroby, łagodzić jej przebieg oraz wzmacniać organizm w czasie leczenia. Każdy chory powinien mieć indywidualnie dobraną dietę, uwzględniającą jego preferencje żywieniowe. Zdaniem autorki poradnika DIETA KONTRA RAK indywidualnie dobrane diety mają najkorzystniejszy wpływ na organizm chorego. W takim planie żywieniowym uwzględniane są produkty oraz potrawy tolerowane i lubiane przez danego pacjenta. Dzięki temu chory z chęcią zjada przygotowane dania. Do organizmu dostarczane są niezbędne witaminy i składniki odżywcze. Regularne spożywanie zbilansowanych posiłków zapobiega groźnemu niedożywieniuwyniszczeniu – często występującemu w trakcie leczenia onkologicznego.

Chorzy leczeni onkologicznie często nie odczuwają apetytu, miewają mdłości i wymioty, dlatego nie chcą jeść. Sytuacja ta prowadzi do osłabienia organizmu, czego konsekwencją jest brak sił do walki z chorobą. Jak zatem nie doprowadzić do wyniszczenia i niedożywienia organizmu osoby walczącej z chorobą? Jak powinna wyglądać odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej? Jak komponować zdrowe, lekkostrawne i zbilansowane posiłki dostarczające każdego dnia odpowiednią ilość energii i wszystkie niezbędne składniki odżywcze? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w poradniku DIETA KONTRA RAKA.

Jeśli Twoja mama, tata, siostra albo przyjaciółka walczy z chorobą, możesz pomóc i wspierać bliską Ci osobę, przygotowując każdego dnia zdrowe i pyszne posiłki. Znajdziesz tu potrzebną wiedzę na temat takich dolegliwości, jak brak apetytu, zaparcia, wymioty czy biegunka, które towarzyszą każdego dnia choremu onkologicznie. Pomoże Ci to zrozumieć cierpienie bliskiej Ci osoby i da wskazówki, jak odpowiednia dieta może łagodzić i minimalizować te przykre przypadłości.

ksiazka-dieta-kontra-rak-rogulska

 

FRAGMENT KSIĄŻKI – WSKAZÓWKI DIETETYCZNE W TRAKCIE CHEMIO- I RADIOTERAPII

  • W ograniczonej ilości zalecane jest mleko (może powodować zaburzenia trawienia i wchłaniania laktozy – głównie w trakcie radioterapii). Polecam zastąpić je fermentowanymi produktami mlecznymi, np. jogurtami naturalnymi bez cukru. Jeśli mleko i produkty mleczne nie są tolerowane przez chorego, należy je wyeliminować z diety na czas leczenia. Wówczas polecam zastąpić je produktami sojowymi lub pozbawionymi laktozy.
  • Na około 2 godziny przed podaniem chemioterapeutyku (cytostatyki) lub naświetleniami nie zaleca się spożywania pokarmów – w celu obniżenia ryzyka wystąpienia nudności, wymiotów czy biegunki.
  • W trakcie chemio czy radioterapii często pojawia się niechęć do spożywania mięsa i ryb. Wówczas zaleca się mięso i ryby w formie pulpetów lub zapiekanek z dodatkiem warzyw lub jako dodatek do sałatek.
  • Do przygotowywania posiłków warto dodawać masło, śmietankę, makarony, kasze, dokładnie zmielone orzechy, suszone owoce czy mleko w proszku. Dzięki temu podniesiemy kaloryczność posiłku, ale nie zwiększymy jego objętości.
  • Zaleca się 2 litry płynów dziennie (woda niegazowana, świeżo wyciskane soki owocowe lub warzywne lub owocowowarzywne, słaba herbata, herbata owocowa, kompoty owocowe). Planując codzienne menu chorego, należy uwzględnić jego realne możliwości. Nie należy wmuszać w chorego posiłku, na który w danym czasie nie ma ochoty. Może to jedynie zniechęcić chorego do jedzenia.

 

KSIĄŻKA DIETA KONTRA RAK – PZWL – SPIS TREŚCI

  • Przedmowa
  • Czy zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na raka?

Produkty antynowotworowe prosto z natury

  • Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych
  • Wskazówki dietetyczne w wybranych metodach leczenia onkologicznego

Wskazówki dietetyczne przed i po zabiegu operacyjnym
Żywienie medyczne – co to jest?
Wskazówki dietetyczne w trakcie chemioterapii
Wskazówki dietetyczne w trakcie radioterapii
Wskazówki dietetyczne w trakcie hormonoterapii
Wzrost masy ciała podczas hormonoterapii
Immunoterapia

  • Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych

Nowotwory jamy ustnej, gardła i przełyku
Dieta płynna wzmocniona z produktów naturalnych
Dieta papkowata z produktów naturalnych
Nowotwór żołądka
Jak prawidłowo przygotowywać posiłki?
Dieta po resekcji żołądka
Nowotwór jelita grubego
Dieta po resekcji jelita
Nowotwory piersi

  • Dieta w trakcie leczenia onkologicznego 

Piramida Zdrowego Żywienia i wskazówki dotyczące zdrowego przygotowania posiłków
Dieta bogatobiałkowa
Konsekwencje niedoboru białka
Dieta bogatobiałkowa lekkostrawna
Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik
Zapotrzebowanie na energię
Zapotrzebowanie na białko
Zapotrzebowanie na tłuszcze
Zapotrzebowanie na węglowodany
Zapotrzebowanie na błonnik
Witaminy i składniki mineralne niezbędne w diecie
Dwanaście grup produktów ułatwiających planowanie zbilansowanego jadłospisu
Sól zalecana czy przeciwwskazana?
Czy można stosować sól, jednocześnie nie szkodząc zdrowiu?
Zapotrzebowanie na płyny
Zapotrzebowanie na wodę
Zapotrzebowanie na wodę u osób starszych
Woda nie tylko w wodzie
Woda siłą napędową życia

  • Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w diecie pacjenta leczonego onkologicznie

Czym są probiotyki?
Jaka jest zależność między probiotykami a chorobami autoimmunologicznymi?
Prebiotyki
Czym są synbiotyki?

  • Dieta w przypadku nietolerancji laktozy

Źródła laktozy

  • Dieta w przypadku nietolerancji glutenu

Przepisy na potrawy bezglutenowe

  • Gotowa dieta przemysłowa czy dieta specjalna z produktów spożywczych – co jest korzystniejsze?

Co to takiego dieta przemysłowa?

  • Działania niepożądane leczenia onkologicznego – jak sobie z nimi radzić?

Brak apetytu
Zaburzenia w odczuwaniu smaku lub zapachu
Suchość i ból jamy ustnej, gardła
Nudności i wymioty
Biegunki i zaparcia
Biegunka na przemian z zaparciem
Szybkie uczucie sytości
Zmniejszenie się masy ciała
Zwiększenie się masy ciała
Przepisy na potrawy

  • Przykładowe jadłospisy

 
 

ZOBACZ:  WSPARCIE ŻYWIENIOWE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ

DIETA W PROFILAKTYCE RAKA