Guz nowotwory żywi się kosztem gospodarza i wykorzystuje do swego rozwoju elementy budulcowe organizmu i materiał energetyczny. Ma więc duży wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową, witamin i pierwiastków śladowych. W skutek tego w chorobie nowotworowej może rozwijać się wielu zaburzeń metabolicznych. Sprawdź w artykule, na czym polegają.
Zaburzenia metaboliczne jako konsekwencja choroby nowotworowej
Najważniejsze konsekwencje choroby nowotworowej dla organizmu pacjenta onkologicznego to efekt zmian morfologicznych oraz patofizjologicznych, takich jak:
- utrata łaknienia
- zaburzenia wchłaniania
- zaburzenia metaboliczne
Wszystkie te zjawiska przyczyniają się do rozwoju groźnego wyniszczenia i niedożywienia.
Wywołane przez nowotwór złośliwy konsekwencje żywieniowe w postaci zaburzeń metabolicznych mogą wiązać się z gorszą tolerancją chemio- i radioterapii, a w konsekwencji gorszymi wynikami leczenia onkologicznego. Znajomość tych faktów jest istotna dla zrozumienia istoty choroby nowotworowej oraz otoczenia chorego właściwą i komplementarną opieką.
Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
Głównym składnikiem energetycznym dla komórek nowotworowych jest glukoza pochodząca z pożywienia oraz rezerw w wątrobie w postaci glikogenu. Im większa masa nowotworu, tym większe zużycie glukozy. Potwierdzeniem tego faktu jest wzrost aktywności cyklu Coriego u chorych z nowotworem, który polega na zamkniętym obiegu węglowego łańcucha glukozy na metabolicznym szlaku.
W zdrowym organizmie cykl Coriego odpowiedzialny jest za 20% metabolicznego obrotu glukozy, podczas gdy u chorych z wyniszczeniem nowotworowym obrót tez wzrasta do 50% i przyczynia się do zużycia 60% puli mleczanów w procesie glukoneogenezy.
Zaburzenia gospodarki lipidowej
Najczęstsze zaburzenie lipidowej gospodarki u pacjentów onkologicznych stanowi wzrost lipolizy odpowiedzialnej m.in. za chudnięcie. W procesie lipolizy dochodzi do rozkładu triglicerydów z udziałem lipazy, co prowadzi do powstania kwasów tłuszczowych i glicerolu. W dalszym etapie związki te są uwalniane do krwiobiegu i utleniane w komórkach jako źródło energii do dwutlenku węgla i wody.
Zaburzenia gospodarki białkowej
Pacjent onkologiczny ma zwiększone zapotrzebowanie na energię i azot (podstawowy pierwiastek aminokwasów) w porównaniu z organizmem zdrowym. Tkanka nowotworowa zachowuje się jak pooperacyjna rana w trakcie gojenia. Do swojego rozwoju potrzebuje aminokwasów i energii.
U chorych na nowotwór złośliwy powstaje zespół podkradania azotu przez guz, dzięki czemu komórki rakowe rozwijają się szybciej niż zdrowe. W konsekwencji prowadzi to do zaburzenia równowagi anabolizm-katabolizm. Komórki nowotworowe metabolizują białko dostarczane w pożywieniu oraz własne białka organizmu, co skutkuje stopniowym obniżaniem masy białkowej.
Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
Występującej u pacjentów onkologicznych utracie masy ciała może towarzyszyć zwiększona zawartość wody w organizmie w wyniku wzrostu zawartości wody w komórkach i w przestrzeni pozakomórkowej.
U chorych na nowotwór złośliwy występują często charakterystyczne zaburzenia jonowe, które dotyczą przede wszystkim zaburzeń stężenia:
- potasu (hipokaliemia i hiperkaliemia)
- sodu (hiponatremia)
- wapnia (hiperkalcemia i hipokalcemia)
- magnezu (hipomagnezemia)
Niedobory witamin u chorych na nowotwór złośliwy
W trakcie choroby nowotworowej obserwuje się niedobory większości witamin. Niektóre rodzaje nowotworów złośliwych w sposób specyficzny przyczyniają się do niedoborów konkretnych witamin.
- Dowiedziono, że istnieje korelacja między niedoborem witaminy A, a występowaniem raka żołądka i nosogardła. Podawanie witaminy A u pacjentów poddanych chemioterapii opartej na karmustynie może poprawić wyniki leczenia.
- Niedobory witaminy B1 obserwuje się w przypadku nowotworów złośliwych płuc oraz w trakcie chemioterapii 5-fluorouracylem.
- Niedobór witaminy B12 obserwuje się w przypadku wystąpienia przerzutów do wątroby. W przypadku raka piersi można zaobserwować częstsze niedobory witaminy C.
Zaburzenia stężeń pierwiastków śladowych u pacjentów onkologicznych
Obecnie udało się określić wpływ choroby nowotworowej tylko na niektóre pierwiastki śladowe biorące udział w procesach metabolicznych organizmu. W nowotworach układu pokarmowego mogą występować zaburzenia wchłaniania żelaza co prowadzi do rozwoju niedokrwistości mikrocytarnej.
W nowotworach oskrzeli i jelita grubego obserwuje się podwyższone stężenie cynku w surowicy krwi obwodowej, w chorobie Hodgkina – podwyższone stężenie miedzi, a w nowotworach krtani – niklu.
Jeśli cierpisz na zaburzenia metaboliczne, skonsultuj się z lekarzem wprowadzenie tzw. żywności specjalnego znaczenia medycznego np. produktów marki Resource.
Źródła:
Żywienie w chorobach nowotworowych, pod red: Andrzej W. Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki, PZWL 2020; Dieta kontra Raka, żywienie w chorobie nowotworowej, red. Anna Rogulska, PZWL 2016.
PRZEJDŹ DO: WSPARCIE ŻYWIENIOWE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ