Dieta pacjenta zmagającego się z chorobą nowotworową powinna być odpowiednio zbilansowana pod względem wszystkich podstawowych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. W trakcie terapii przeciwnowotworowej w organizmie dochodzi do zwiększonego zapotrzebowania na białko. Dzieje się tak, gdyż układ odpornościowy pozostaje w ciągłej pracy, a pozostałe komórki pracują intensywnie i odbudowują uszkodzenia organizmu powstałe w wyniku leczenia onkologicznego.
Aby dokładnie zrozumieć istotę roli białka w diecie pacjenta onkologicznego oraz poznać jego najbardziej cenne źródła warto zapoznać się z poniższym artykułem.
Zapotrzebowanie na białko w diecie onkologicznej
Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w swoiste białko ustrojowe, które pełni w organizmie określone funkcje.
Białko będące składnikiem diety w trakcie leczenia onkologicznego warunkuje odnowę uszkodzonych tkanek, gojenie się ran, funkcję układu odpornościowego, produkcję enzymów i hormonów. Organizm ludzki nie magazynuje białek i aminokwasów, każda podaż tego składnika jest na bieżąco wykorzystywana między innymi w procesach wzrostu, rozwoju i regeneracji.
Określenie indywidualnego zapotrzebowania na białka u chorych z nowotworami nie jest oczywiste. Zgodnie z rekomendacjami ESPEN wskazuje się na zwiększone zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego na białko. Chory na raka powinien spożywać >1g białka na kilogram należnej masy ciała w ciągu doby. Jednocześnie warto dążyć do uzyskania podaży w ilości 1,5 g/kg masy ciała na dobę.
Jak podkreślają eksperci, 50% tej ilości powinno stanowić białko o wysokiej wartości biologicznej.
Odpowiednia ilość aminokwasów pozwoli pokryć zwiększone zapotrzebowanie wynikające z uogólnionego stanu zapalanego, glukoneogenezy oraz zmniejszonej odpowiedzi anabolicznej w zakresie syntezy białka w grupie chorych na nowotwór złośliwy.
SPRAWDŹ: NIEDOŻYWIENIE U CHORYCH NA RAKA
Białko – aminokwasy
Białka stanowią najważniejszy składnik budulcowy organizmów żywych, stanowią ok. 20% masy ciała człowieka i są substancjami wielkocząsteczkowymi, o bardzo złożonej budowie.
Białka zbudowane są z:
- węgla (50-55%),
- tlenu (20-23%),
- azotu (16%),
- wodoru (6-7%)
- siarki (1%)
Warto dodać, że niektóre białka mogą zawierać również fosfor, jod, żelazo, mangan, miedź lub cynk.
Blisko 50% białek znajduje się w suchej masie komórki w postaci ciał odpornościowych, enzymów oraz hormonów. Każde białko zbudowane jest z aminokwasów. W skład białek zwierzęcych wchodzi 20 aminokwasów, z których każdy pełni w organizmie inną funkcję. Aminokwasy możemy podzielić ze względu na różnorakie kryteria, jednak z punktu żywienia najistotniejszy jest podział pod względem wartości biologicznej.
Zgodnie z tym podziałem aminokwasy dzieli się na trzy grupy:
- Aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować (egzogenne), muszą być dostarczane wraz z pokarmem, są to: lizyna, metionina, treonina, leucyna, izoleucyna, walina oraz tryptofan i fenyloalanina.
- Aminokwasy względnie niezbędne (półegzogenne), które mogą powstawać w organizmie z aminokwasów egzogennych. W skład tej grupy wchodzą: tyrozyna, cysteina, cystyna, tyrozyna oraz histydyna.
- Aminokwasy nie niezbędne (endogenne), które organizm jest w stanie sam syntetyzować. Należą tu: glicyna, alanina, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, prolina, hydroksyprolina oraz seryna
AMINOKWAS | ŹRÓDŁO |
LIZYNA | Wszystkie białka wyjątkiem białka kukurydzianego |
METIONINA | Głównie białko: jaja, mleka, twarogu |
LEUCYNA i IZOLEUCYNA | Głównie białko mleka, kiełków, kukurydzy |
WALINA | Głównie białko siemienia lnianego |
TRYPTOFAN | Najobficiej białka zbóż, brak w białku kolagenowym i żelatynie |
FENTYLOALANINA | Wszystkie białka ( w małych ilościach) |
TREONINA | Wszystkie białka ( w małych ilościach) |
Tabela 1. Charakterystyka aminokwasów egzogennych (opracowanie własne na podstawie
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo
Lekarskie PZWL, Warszawa 2010).
PRZEJDŹ DO: DIETA W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ
Najlepsze źródła białka
O wartości odżywczej białka decyduje głównie zawartość aminokwasów egzogennych oraz ich wzajemne proporcje. Jednak organizm ludzki najefektywniej wykorzystuje białko jaja kurzego (według Komitetu Ekspertów FAO/WHO albumina jaja kurzego stanowi białko wzorcowe – pełnowartościowe, gdyż zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich proporcjach).
Im większa wartość odżywcza białka, tym lepsze jego wykorzystanie przez organizm.
Z wieloletnich obserwacji wynika, iż białko zwierzęce jest lepiej wykorzystywane aniżeli roślinne.
Wyróżniamy:
- Białka pełnowartościowe (o dużej wartości biologicznej): białko jaja kurzego i mleka kobiecego, białko serów, mleka, mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu oraz ryb.
- Białka niepełnowartościowe (o małej wartości biologicznej): białka zbóż, warzy oraz
ziemniaków.
NAZWA PRODUKTU | BIAŁKO (g) |
Mleko spożywcze 2% | 3,4 |
Jogurt 2% | 4,3 |
Ser twarogowy tłusty | 17,7 |
Ser twarogowy chudy | 19,8 |
Jaja kurze całe | 12,5 |
Cielęcina- udziec | 19,9 |
Wołowina- pieczeń | 20,9 |
Kurczak- piersi | 21,5 |
Dorsz świeży | 17,7 |
Kasza gryczana | 12,6 |
Chleb graham | 8,3 |
Fasola szparagowa | 2,4 |
Ziemniaki | 1,9 |
Jabłko | 0,4 |
Porzeczki czarne | 16,0 |
Żelatyna | 84,2 |
Tabela 2. Zawartość białka w 100g produktu jadalnego (opracowanie własne na podstawie
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo
Lekarskie PZWL, Warszawa 2010)
POWIĄZANE: WYNISZCZENIE NOWOTWOROWE
Znaczenie białka podczas leczenia onkologicznego
W procesie leczenia onkologicznego białko odgrywa szczególną rolę ze względu na wzmożoną aktywność układu odpornościowego oraz z uwagi na zachodzące w organizmie intensywne procesy odbudowy komórek uszkodzonych podczas stosowanych terapii (głównie operacji chirurgicznych, radio i/lub chemioterapii).
Dzienne zapotrzebowanie na białko w trakcie leczenia wzrasta ok. 15-20% energii ogółem. Należy jednak pamiętać, aby zwiększyć spożycie omówionego wyżej białka pełnowartościowego i zachować odpowiednie proporcje pomiędzy białkiem pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (1:1).
Zwiększanie ilość białka pochodzącego z produktów zwierzęcych, jest konieczne, gdyż jest ono lepiej przyswajalne przez organizm.
Dieta bogata w białko przyśpiesza regenerację organizmu. Pacjent powinien spożywać średnio 100-120g białka na dzień (należy jednak pamiętać, że zapotrzebowanie na ten składnik ustala się indywidualnie dla każdego chorego).
Organizm ludzki zużywa tyle białka ile jest mu potrzebne w danym momencie, dlatego warto zaznaczyć, że nadmierne spożycie tego składnika w przypadku pacjentów chorych na nowotwory (> 2g/kg należnej masy ciała/dobę) nie przyniesie korzyści w postaci poprawy bilansu azotowego, może jednak znacznie obciążyć organizm produktami przemiany azotowej.
Dla zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu podczas choroby nowotworowej zaleca się spożywać 2-3 porcje pożywienia zawierającego białko pełnowartościowe (zwierzęce) lub opcjonalnie 4 porcje posiłków obfitującego w białko roślinne (pochodzące z różnych źródeł).
Produkty bogato białkowe powinny znaleźć szczególne miejsce w codziennym jadłospisie pacjenta zmagającego się z chorobą nowotworową.
ZOBACZ: DIETA RAKOWA
Funkcje białka w organizmie pacjenta onkologicznego
- budują i odbudowują zużywające się tkanki np. cebulki włosów w przebiegu chemioterapii
- stanowią podstawowy składnik krwi, limfy oraz hormonów i enzymów,
- budują ciała odpornościowe, które chronią organizm przed rozwojem raka oraz w trakcie terapii onkologicznej
- są nośnikami wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych,
- przyśpieszają gojenie się ran pooperacyjnych, dzięki czemu może skrócić się czas pobytu chorego w szpitalu oraz rekonwalescencji
Dobrze zbilansowana podaż w białka w diecie może uchronić przed niedożywieniem typu kwashiorkor, które zbyt późno rozpoznane może stać się przyczyną śmierci.
Należy zawsze pamiętać o indywidualnych predyspozycjach zdrowotnych, gdyż nieumiejętne zwiększenie ilości białka w diecie może niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie narządów wewnętrznych, głównie nerek oraz wątroby, które w trakcie leczenia onkologicznego są mocno obciążone.
Swój indywidualny plan żywieniowy warto opracować w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem. Skonsultuj z nim, czy do diety warto wprowadzić żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, np. Resource Protein.
PRZEJDŹ DO: WSPARCIE ŻYWIENIOWE W CHOROBIE
Panie Jarosławie, czy miał Pan okazję zapoznać się z książką 'Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie’ Prof. T. Colina Campbella /Wydawnictwo Galaktyka/? Książka opisuje efekty 20-letnich badań epidemiologicznych (tzw. 'Badań Chińskich’), dla których podłożem był 'Atlas nowotworów’ (rozmieszczenie nowotworów na terenie 2400 powiatów Chin – populacja 880 mln ludzi). Różnice w występowaniu nowotworów w poszczególnych rejonach Chin były rzędu 10000% (w jednym rejonie sto razy częściej, niż w innym). Konkluzje zawarte w tej książce są naprawdę warte zauważenia. Campbell dowiódł, że przyczyną różnic jest żywienie i w żywieniu upatruje najlepszą – bardzo niedocenianą – metodę wspomagania leczenia nowotworów. Udało mu się nawet – w warunkach laboratoryjnych – powstrzymać żywieniem rozwój raka piersi i wątroby (u szczurów i myszy).… Czytaj więcej »