"WIEDZIEĆ WIĘCEJ, TO BAĆ SIĘ MNIEJ!"

Test stanu odżywienia dla pacjentów z chorobą nowotworową

Test stanu odżywienia dla pacjentów z chorobą nowotworowąPacjenci onkologiczni są szczególnie narażeni na problemy z niedożywieniem, ponieważ znakomita większość stosowanych terapii wiąże się z występującymi w trakcie leczenia oraz po ich zakończeniu, problemami z jedzeniem. Pojawiają się liczne objawy niepożądane, takie jak wymioty, nudności, biegunki i bóle, które powodują utratę apetytu. Niedożywienie w ich przypadku może negatywnie wpływać na samopoczucie, powodzenie terapii, prowadzić do powikłań po zabiegach, a w niektórych przypadkach uniemożliwiać nawet podjęcie lub kontynuację leczenia.

Artykuł w ramach kampanii Piękna bo Zdrowa.

Ważnym elementem kwalifikacji pacjenta do leczenia jest ocena stanu odżywienia organizmu, którą w szpitalach przeprowadza zespół specjalistów przeszkolonych w obszarze żywienia pozajelitowego i dojelitowego. Jednak każdy chory może odpowiedzieć sobie na kilka pytań, które będą pierwszym sygnałem, czy warto porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem i odpowiednio wcześnie zapobiegać niedożywieniu oraz jego poważnym konsekwencjom.

Diagnostyka stanu odżywienia pacjenta w szpitalach

Prawidłowy stan odżywienia organizmu odgrywa jedną z kluczowych ról w podjęciu leczenia u pacjentów chorych przewlekle, w tym także chorych na nowotwory. Pacjenci onkologiczni są szczególnie narażeni na problem niedożywienia z uwagi na szybsze tempo przemiany materii i zwiększone zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Ich niedobory i zbyt niska waga ciała mogą mieć negatywny wpływ na skuteczność terapii, czy wręcz spowodować niezakwalifikowanie pacjenta do danego rodzaju leczenia.

Każdy pacjent przed rozpoczęciem hospitalizacji zostaje poddany obowiązkowej ocenie stanu odżywiania organizmu, którą przeprowadza dedykowany zespół specjalistów składający się m.in. z lekarza, pielęgniarki, farmaceuty i dietetyka. Badanie polega na zastosowaniu skali Oceny Ryzyka Żywieniowego NRS 2002 (Nutritional Risk Score) lub Subiektywnej Całościowej Oceny Stanu Odżywienia (SGA). Każdy pacjent, u którego zdiagnozowano zbyt niski poziom odżywienia organizmu, otrzymuje wsparcie żywieniowe (dojelitowe lub pozajelitowe).

Wstępną ocenę stanu odżywienia można przeprowadzić w domu

Odpowiedź na kilka kluczowych pytań pozwoli ocenić, czy występują pierwsze niepokojące objawy pogorszenia stanu odżywienia. Rozwiązanie testu polega na udzieleniu odpowiedzi „TAK” lub „NIE” w kilku prostych pytaniach, m.in. o to, czy pacjent zauważył w ostatnim czasie spadek masy ciała, zmniejszenie apetytu czy zmiany w nawykach żywieniowych. Wynik wskazujący na występowanie nieprawidłowości powinien być pierwszym sygnałem świadczącym o tym, że warto porozmawiać z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem o stanie odżywienia, wprowadzeniu zmian w diecie i/lub włączeniu żywienia medycznego.

Specjalistyczne wsparcie żywieniowe

W przypadku niedoborów żywieniowych istotną rolę pełni zastosowanie żywienia medycznego. Wybór metody żywienia medycznego powinien być oparty na analizie stanu klinicznego chorego, stopniu i rodzaju niedożywienia, planowanym czasie żywienia oraz okresie stosowania żywienia (np. przedoperacyjne, pooperacyjne). Najlepszą, najwygodniejszą i co najważniejsze fizjologiczną formą żywienia medycznego jest metoda żywienia doustnego. W sytuacji, gdy nie jest możliwe pokrycie zapotrzebowania białkowo-energetycznego pacjenta niedożywionego ze słabym apetytem poprzez codzienną lub fortyfikowaną (wzmocnioną) dietę produktami naturalnymi o dużej gęstości kalorycznej. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) rekomenduje hiperkaloryczne i wysokobiałkowe doustne specjalistyczne preparaty odżywcze typu Nutridrink, które dostarczają w niewielkiej objętości skoncentrowaną ilość kalorii i wartości odżywczych (źródło: standardy Leczenia Żywieniowego w Onkologii, Nowotwory 2015)

 

test stanu żywienia

 

Test stanu odżywienia dla pacjentów z chorobą nowotworową, Artykuł w ramach kampanii Piękna bo Zdrowa.

 

Test stanu odżywienia dla pacjentów z chorobą nowotworową
3.75 (75%) 4 votes
About the Author
 

Powiązane artykuły


Świadomość profilaktyki raka szyjki macicy – dane z raportu

Jak wynika z badania zrealizowanego na zlecenie Ogólnopolskiej Organizacji „Kwiat Kobiecości” przez agencję badawczą IQS kobiety mają wysoką świadomość na temat konieczności wykonywania badań...
Opublikowane 21 Lut 2017

Konferencja MAGIS IN MEDICINAE 2017

1 kwietnia 2017 roku na terenie Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu odbędzie się II edycja ogólnopolskiej konferencji MAGIS IN MEDICINAE. Wydarzenie organizowane przez Studenckie...
Opublikowane 17 Lut 2017

Hematologia 2017 – Najnowsze doniesienia po konferencji ASH w San Diego

9 marca 2017 roku w Centrum Prasowym PAP przy ulicy Brackiej 6/8 w Warszawie odbędzie się konferencja Hematologia 2017 – Najnowsze doniesienia po konferencji ASH w San Diego organizowana przez...
Opublikowane 17 Lut 2017

Akademia Raka Piersi 2017

Wydawnictwo Lekarskie PZWL zaprasza do udziału w kolejnej edycji Akademii Raka Piersi, która odbędzie się w Łodzi, Bydgoszczy oraz w Rzeszowie. Podczas spotkania zostaną przedstawione najnowsz...
Opublikowane 13 Lut 2017

Czternaście ciekawych konferencji onkologicznych dla specjalistów w 2017 roku

Rok 2017 prezentuje się bardzo atrakcyjnie, jeśli chodzi o warsztaty i konferencje onkologiczne. Publikujemy zestawienie najciekawiej zapowiadających się wydarzeń edukacyjnych dla specjalistów z branży...
Opublikowane 11 Lut 2017
Przeczytaj poprzedni wpis:
błonnik pokarmowy w profilaktyce raka
B jak Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy jest substancją niejednorodną, która składa się z mieszaniny związków chemicznych będących składnikami zbóż, owoców, warzyw i...

Zamknij