Racjonalne i prawidłowe żywienie w kontekście profilaktyki raka opiera się regularnym dostarczaniu wraz ze spożywaną żywnością odpowiedniej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiedniej ilości i proporcji. Jak szacują eksperci, wśród modyfikowalnych czynników wpływających na ryzyko zachorowania na nowotwór udział prawidłowego żywienia i diety stanowi aż 30-35%. Poznaj 10 zasad prawidłowego żywienia, których przestrzeganie pomoże Ci zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
ZOBACZ: EUROPEJSKI KODEKS WALKI Z RAKIEM
Zwyczaje żywieniowe w profilaktyce raka. Poznaj 10 zasad prawidłowego żywienia
Światowa Organizacja Zdrowia ocenia, że 30-50% zgonów z powodu chorób nowotworowych na świecie można byłoby uniknąć, stosując się do zaleceń zawartych w Europejskim Kodeksie Walki z Rakiem. Aż trzy zalecenia z zakresu profilaktyki wymienione w nim odnoszą się do zwyczajów żywieniowych.
Poniżej, znajdziesz przygotowany przez nas zestaw 10 zasad prawidłowego żywienia w kontekście profilaktyki raka.
- Spożywaj posiłki regularnie. Zdrowy człowiek powinien spożywać 4-5 posiłków dziennie, a przerwa między nimi powinna wynosić 3-4 godziny. Zdaniem ekspertów, śniadanie zaleca się spożywać 2 godziny po wstaniu z łóżka, a kolację 3 godziny przed snem.
- Spożywaj warzywa i owoce. Dieta bogata w warzywa i owoce zmniejsza ryzyko chorób niezakaźnych, w tym nowotworów. Zaleca się spożywanie około 400 gram w 5 porcjach dziennie, z czego jedną porcję może stanowić szklanka soku. Spożywając owoce i antyrakowe warzywa dostarczamy duże ilości cennych związków bioaktywnych, takich jak witaminy, kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, selen i błonnik. Składniki te mają działanie antyoksydacyjne, chronią DNA komórek przed uszkodzeniem oraz stymulują pracę układu immunologicznego
- Każdego dnia pij wodę, co najmniej 1,5 litra dziennie. Zbyt mała podaż wody prowadzi do odwodnienia i związanych z nim osłabienia wydolności fizycznej, zaburzeń funkcji poznawczych oraz pogorszenia funkcji układu moczowego, krążenia i pokarmowego. Z diety należy wyeliminować lub ograniczyć spożywanie napojów słodzonych.
- Ograniczaj spożycie czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg na tydzień. Duże spożycie mięsa i przetworzonych produktów mięsnych zwiększa zachorowalność na niektóre nowotwory. Dobrym zamiennikiem mięsa bogatym w białko są rośliny strączkowe. Przynajmniej dwa razy w tygodniu spożywaj ryby, najlepiej tłuste ryby morskie, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby powinny być gotowane, duszone lub pieczone, ale nie smażone, gdyż ten proces znosi ich prozdrowotne właściwości.
- Unikaj cukru i słodyczy. Choć dostarczają dużo energii, do na ogół organizm nie zużywa jej w procesach metabolicznych, tylko gromadzi w postaci tanki tłuszczowej. Tłuszcz obecny w słodyczach zawiera często izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystne działanie na organizm. Często spożywanie słodyczy ze względu na ich znaczną wartość energetyczną przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów.
- Nie pij alkoholu. Alkohol pity w nadmiarze przyczynia się do wystąpienia groźnych schorzeń min. Nowotworów przełyku, żołądka, jelita grubego i piersi. Jeżeli pijesz alkohol dowolnego rodzaj, to ogranicz jego spożycie. Abstynencja pomaga zapobiegać nowotworom.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Produkty zboże powinny wchodzić w skład większości posiłków. Zaleca się wybierać produkty zbożowe z pełnego przemiału. Dietetycy polecają pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty i kasze oraz płatki zbożowe. Produkty zbożowe są bogatym składnikiem witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika. Błonnik pokarmowy w diecie wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Ich duża podaż zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i nowotworów. Zaleca się spożywanie płynnych tłuszczów roślinnych zamiast tłuszczów zwierzęcych. Do smażenia zaleca się stosować olej rzepakowy, zawarte w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe są odporne na szkodliwe zmiany zachodzące pod wpływem wysokiej temperatury. Smażenie powinno być zastępowane gotowaniem (również na parze) i duszeniem.
- Spożywaj mleko i produkty mleczne. Mleko i przetwory mleczne stanowią źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz witamin z grupy B, witaminy A i D oraz magnezu. Dwie szklanki mleka zaspokajają 60% dobowego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Mleko możesz zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.
- Nie dosalaj potraw i wybieraj produkty z niską zawartością soli. Nadmierne spożycie soli kuchennej ze względu na zawartość sodu niekorzystnie wpływa na organizm, prowadząc do zwiększenia ryzyka zachorowania na nadciśnienie tętnicze, zawał, uda mózgu, a także raka żołądka. W zmniejszeniu spożywania soli pomocne może być jej zastąpienie przyprawami oraz wybieranie produktów świeżych zamiast przetworzonych.
PRZEJDŹ DO: DIETA W PROFILAKTYCE RAKA