Kolejne badania potwierdzają skuteczność kurkumy w niszczeniu komórek nowotworowych. Choć prozdrowotne i antyrakowe właściwości kurkuminy (żółtopomarańczowego barwnika zawartego w kurkumie) znane są od wieków, to barierę w leczniczym wykorzystaniu jej potencjału stanowi ograniczone rozpuszczanie kurkumy w wodzie oraz utrudnione wchłanianie z przewodu pokarmowego. Aby temu zaradzić, naukowcy z University of Illinois i University of Utah opracowali wyrafinowany kompleks metalocykliczny kurkuminy zawierający platynę. Udało uzyskać się efekt synergistyczny – dzięki takiemu połączeniu kurkumina stała się lepiej rozpuszczalna oraz skuteczniej zwalczała komórki rakowe.

Kurkuma czy kurkumina?

Kurkuma to jeden z najsilniej działających naturalnych związków antyrakowych występujących w pożywieniu. Wyrabia się ją ze sproszkowanego kłącza ostryżu. Główną substancją czynną jest kurkumina, która nadaje roślinie charakterystyczny intensywnie żółty kolor. Kurkuma służy jako żółty barwnik oraz przyprawa. Jest składnikiem popularnej przyprawy curry.

Niezwykłe lecznicze właściwości kurkumy doceniali już starożytni. Współcześnie udało się wskazać właściwości kurkumy do unieszkodliwiania substancji kancerogennych, blokowania cyklu komórkowego i namnażania wielu typów komórek nowotworowych oraz prowokowania ich autodestrukcyjnej apoptozy (śmierci).

W codziennym użyciu – kurkuma działa skuteczniej w połączeniu z genisteiną, zieloną herbatą oraz embeliną i piperyną zawartą w pieprzu – dlatego warto łączyć obie te przyprawy.

Od dziś szczypta kurkumy na zdrowie do ryżu i pikantnych sosów!

kurkuma

Właściwości antyrakowe kurkumy

W toku prac zespołu z Sanford Research i Uniwersytetu Południowej Dakoty pod kierownictwem Subhash Chauhan i Meena Jaggi wykazano, że wstępne leczenie kurkuminą sprawia, że komórki nowotworów jajnika stają się podatniejsze na chemioterapię i radioterapię.

Kurkuma była testowana u ludzi w zakresie zapobiegania odnawianiu się polipów okrężnicy. Sześciomiesięczna kuracja suplementami z kurkumą i kwertycyną wykazała bardzo wysoką skuteczność w tym przypadku. Niezłe efekty daje również nakładana w postaci maści na zmiany nowotworowe naskórka.

Właściwości kurkumy są przydatne w profilaktyce nowotworów skóry, raka płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego okrężnicy, pęcherza moczowego, prostaty, gruczoły piersiowego, szyjki macicy i chłoniaków.

Sproszkowaną kurkumę można używać się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Nadaje się doskonale do przyprawia sosów, potraw z drobiu, zup i omletów. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.

Kurkuma leczenie raka

  • silne działanie przeciwutleniające
  • nasila proces apoptozy (obumierania) i zmniejsza proliferację komórek nowotworowych
  • działa przeciwzapalne
  • skuteczna w zapobieganiu infekcjom
  • kurkuma zabija zarazki obecne w surowym mięsie, w krajach azjatyckich wykorzystywana do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów i chorób wątroby.

Kurkuma (kurkumina) – antyrakowe właściwości w profilaktyce raka, bibliografia i źródła:
Orthogonal self-assembly of an organoplatinum (II) metallacycle and cucurbit[8]uril that delivers curcumin to cancer cells, PNAS – Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018
D. Khayat, Prawdziwa dieta Antyrakowa, Kraków 2012.
Coy Johannes F., F. Maren, Nowa dieta antyrakowa, 2011.
A. Herzog, K. Christine, Dieta antyrakowa – smaczne żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, 2010.
Goel Ajay, Kurkumina. Odpowiedź natury na raka i inne przewlekłe choroby