"WIEDZIEĆ WIĘCEJ, TO BAĆ SIĘ MNIEJ!"

KURKUMA (KURKUMINA) I JEJ ANTYRAKOWE WŁAŚCIWOŚCI

kurkuma właściwościKurkuma i jej właściwości antyrakowe znane są już od wieków. Kurkuma to jeden z najsilniej działających naturalnych związków antyrakowych występujących w pożywieniu. Wyrabia się ją ze sproszkowanego kłącza ostryżu. Główną substancją czynną jest kurkumina, która nadaje roślinie charakterystyczny intensywnie żółty kolor. Kurkuma służy jako żółty barwnik oraz przyprawa. Jest składnikiem popularnej przyprawy curry.

Niezwykłe lecznicze właściwości kurkumy doceniali już starożytni. Współcześnie udało się wskazać właściwości kurkumy do unieszkodliwiania substancji kancerogennych, blokowania cyklu komórkowego i namnażania wielu typów komórek nowotworowych oraz prowokowania ich autodestrukcyjnej apoptozy (śmierci). Poprawia również skuteczność wielu leków chemioterapeutycznych!

Kurkuma działa skuteczniej w połączeniu z genisteiną, zieloną herbatą oraz embeliną i piperyną zawartą w pieprzu – dlatego warto łączyć obie te przyprawy.

KURKUMA – WŁAŚCIWOŚCI ANTYRAKOWE

W toku prac zespołu z Sanford Research i Uniwersytetu Południowej Dakoty pod kierownictwem Subhash Chauhan i Meena Jaggi wykazano, że wstępne leczenie kurkuminą, sprawia, że komórki nowotworów jajnika stają się podatniejsze na chemioterapię i radioterapię.

Kurkuma była testowana u ludzi w zakresie zapobiegania odnawianiu się polipów okrężnicy. Sześciomiesięczna kuracja suplementami z kurkumą i kwertycyną wykazała bardzo wysoką skuteczność w tym przypadku. Niezłe efekty daje również nakładana w postaci maści na zmiany nowotworowe naskórka.

Właściwości kurkumy są przydatne w profilaktyce nowotworów skóry, raka płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego okrężnicy, pęcherza moczowego, prostaty, gruczoły piersiowego, szyjki macicy i chłoniaków.

Sproszkowaną kurkumę można używać się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Nadaje się do przyprawia sosów, potraw z drobiu, zup i omletów. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.

OD DZIŚ SZCZYPTA KURKUMY NA ZDROWIE DO RYŻU I PIKANTNYCH SOSÓW!

Kurkuma właściwości – Bibliografia
D. Khayat, Prawdziwa dieta Antyrakowa, Kraków 2012.
Coy Johannes F., F. Maren, Nowa dieta antyrakowa, 2011.
A. Herzog, K. Christine, Dieta antyrakowa – smaczne żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, 2010.

KURKUMA (KURKUMINA) I JEJ ANTYRAKOWE WŁAŚCIWOŚCI
3.92 (78.33%) 24 votes
About the Author
 

Powiązane artykuły


Konferencja FALENTY 2017 – Diagnostyka i Leczenie Raka Piersi

Polskie Towarzystwo do Badań nad Rakiem Piersi zaprasza do udziału w XI Międzynarodowej Konferencji Diagnostyka i Leczenie Raka Piersi FALENTY 2017, która odbędzie się w dniach 20-22 kwietnia 2017 w...
Opublikowane 25 Mar 2017

“Historie Pacjentów” – czekamy na Wasze wiadomości

Drodzy Czytelnicy! Choroba onkologiczna to nie tylko przypadek medyczny i schemat leczenia zbuntowanych komórek nowotworowych, ale przede wszystkim konkretny człowiek oraz jego indywidualna historia. Na...
Opublikowane 24 Mar 2017

Radomskie Centrum Onkologii zaprasza na Akademię Onkologiczną

Wykrywanie i leczenie nowotworów piersi to temat kolejnej edycji Akademii Onkologicznej dla Pacjentów, która odbędzie się 24 marca 2017 o godz. 16:00. Radomskie Centrum Onkologii na Wacynie już po raz...
Opublikowane 21 Mar 2017

Akademia Dziennikarzy Medycznych ‘2017: Wszystko o raku piersi

23 marca 2017 roku w warszawskim Hotelu Belweder odbędzie się Akademia Dziennikarzy Medycznych ‘2017: Wszystko o raku piersi. Spotkanie ma charakter interaktywny z udziałem wszystkich prelegentów...
Opublikowane 20 Mar 2017

Chirurgia onkoplastyczna i rekonstrukcyjna u kobiet z rakiem piersi – konferencja

W dniach 26-28 kwietnia 2017 roku w Krakowie odbędzie się II edycja konferencji naukowej połączonej z warsztatami praktycznymi Chirurgia onkoplastyczna i rekonstrukcyjna u kobiet z rakiem piersi....
Opublikowane 15 Mar 2017
Więcej w dieta antyrakowa
Sok z granatu – działanie i opinie

Granat to jeden z najsilniejszych żywieniowych czynników profilaktyki antynowotworowej. Sok z granatu jest bardzo zasobny w antyoksydanty. Działanie...

Zamknij