WIEDZIEĆ WIĘCEJ, TO BAĆ SIĘ MNIEJ!

OWOCE ANTYRAKOWE

1. JAGODY GOJI – OWOCE ANTYRAKOWE

jagody goji owoce antyrakoweJagody Goji to jedne z najzdrowszych owoców na Ziemi i ważny składnik diety antyrakowej. Choć możemy je spotkać coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością – nie wszyscy znają dokładnie ich bogate właściwości antyrakowe i prozdrowotne.

Dożyliśmy takich czasów, że badacze zgłębiają w laboratoriach tajniki tradycyjnych roślin leczniczych, śledząc ich działanie zarówno w testach in vitro, jak i w badaniach u ludzi. Badanie te niosą wiele wspaniałych obietnic. Obecnie trwają badania nad antynowotworowym wpływem wielu mniej znanych lub zapomnianych związków pochodzenia naturalnego. Wśród nich warto wspomnieć o jagodach Goji – owocach kolcowoju pospolitego (lycium barbarum), który pochodzi z Azji, z okolic Tybetu.

W sklepach owoce antyrakowe Goji znajdziemy najczęściej jako owoce suszone, choć są również dostępne pod postacią soków i herbat.

Zalety owocu Goji? Jagody Goji są silnym przeciwutleniaczami – tym samym istotnie opóźniają procesy starzenia i chronią nasze DNA przed atakami wolnych rodników. Jagody Goji zawierają cenne mikro- i makroelementy, witaminy B, C, E, ważny w profilaktyce raka selen, magnez, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyrakowe wtórne substancje roślinne, które wytwarzane są przez rośliny z barwników, substancji zapachowych i smakowych.

Naukowcom udało się wyizolować z nich swoisty wielocukier, który zdaje się wykazywać działanie silnie stymulujące apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych poprzez aktywację genu nazywanego strażnikiem genomu albo inaczej p53. Badacze mają nadzieję, że związek pozyskany z owoców Goji może blokować cykl komórkowy wielu komórek nowotworowych (w tym raka prostaty, raka okrężnicy, raka żołądka, raka piersi i raka wątroby).

Nawet jeśli wciąż jeszcze za wcześnie na oficjalne potwierdzenie jego antyrakowych właściwości, to z pewnością warto trzymać rękę na pulsie w kontekście kolejnych badań nad owocami Goji.

  • Pięć powodów dla których warto sięgać po jagody Goji

    - chronią przed nowotworami;

    -wzmacniają odporność organizmu;

    - spowalniają procesy starzenia się;

    - wzmacniają nasz wzrok;

    - działają antystresowo.

2. OWOCE JAGODOWE – ŹRÓDŁO ANTYRAKOWEGO BARWNIKA

owoce jagodowe antyrakoweOwoce jagodowe jada się najczęściej na surowo, ale również przetwarza na soki, dżemy, kompoty, syropy i mrożonki. Są one chętnie dodawane do deserów, muffinek i ciast. Najbardziej cenione ze względu na dużą zawartość dobroczynnych i antyrakowych substancji są jeżyny, truskawki, jagody, borówki, czarne porzeczki i aronia.

Owoce antyrakowe i warzywa przeciwnowotworowe zawierają tzw. wtórne substancje roślinne. Są one wytwarzane przez rośliny z barwników, substancji zapachowych i smakowych. Z tego właśnie powodu, najwyższy poziom cennych w kontekście profilaktyki antynowotworowej przeciwutleniaczy zawarty jest w tych warzywach i owocach, które mają najwięcej koloru i smaku.

Dzięki składnikom fenolowym (barwnikom i garbnikom) czarne jagody są wyjątkowo cenne dla naszego zdrowia. Bioflawonoidy z czarnych jagód korzystnie oddziałują na wzrok i są bardzo cennymi przeciwutleniaczami.

Garbniki w połączeniu z pektyną (także zawartą w owocach jagodowych), czynią z nich sprawdzony środek na zaburzenia trawienia połączone z biegunką.

Oprócz korzystnych dla zdrowia barwników roślinnych w niektórych owocach jagodowych (np. malinach, jeżynach czy truskawkach) znajduje się cząsteczka posiadające szczególne właściwości antynowotworowe. Jest to związek z grupy polifenoli – kwas elagowy, który w eksperymentach laboratoryjnych blokował aktywowanie substancji rakotwórczych jako trucizna komórkowa. Inne badania wykazały, że kwas elagowy jest w stanie zahamować proces angiogenezy i odciąć komórkom rakowym „system zasilania”.

Godne polecenia są przede wszystkim świeże owoce sezonowe. Po sezonie warto sięgać po mrożone owoce antyrakowe.

3. ANTYRAKOWE OWOCE CYTRUSOWE

owoce cytrusowe antyrakoweKolorowa różnorodność rodzimych owoców antyrakowych na naszym rynku jest uzupełniana przez stale rosnący asortyment owoców cytrusowych, tropikalnych i egzotycznych. Należy cieszyć się ich smakiem i jeść je jak najczęściej – owoce te są prawdziwymi bombami witaminowymi i chronią przed rakiem.

Paleta owoców egzotycznych jest ogromna. Do najbardziej popularnych należą: cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty, ananasy, mango, kiwi, kaki, banany, owoc granatu oraz figi.

Owoce tropikalne oprócz witaminy C zawierają także dużo karotenoidów, co łatwo zauważyć dzięki ich jaskrawym kolorom. Wzbogacają je również potas i mnóstwo substancji zapachowych (zwłaszcza olejków eterycznych). Cytrusowe owoce antyrakowe obfitują w zaliczane do wtórnych substancji roślinnych flawonoidy, które wspierają biologiczną czynność witaminy C. Dobroczynne działanie flawonoidów oraz witaminy C wzajemnie się uzupełnia. Utrzymują one naczynia krwionośne w dobrej kondycji i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Gatunki grejpfruta o różowym i czerwonym miąższu zawierają karotenoidy, między innymi skuteczny antyutleniacz, jakim jest likopen. Mango, melon i kaki mają natomiast wysoką zawartość dobroczynnego beta-karotenu.

  • OWOCE ANTYRAKOWE

    Badania przeprowadzone na dużych grupach ludności pokazują, że pewne rodzaje nowotworów, jak rak przełyku, krtani, gardła, jamy ustnej albo rak żołądka, występują rzadziej u ludzi jedzących regularnie owoce cytrusowe w dużych ilościach (wskazuje na to m.in. raport Niemieckiego Towarzystwa Onkologicznego).

W trakcie badań nad antyrakowymi właściwościami owoców cytrusowych naukowcy natrafili m.in. na D-limonen. Należy on do grupy monoterpenów i jest głównym elementem olejków eterycznych. To właśnie świeży, aromatyczny zapach owoców cytrusowych wskazuje na wysokie stężenie wspomnianego limonenu. D-limonen wykazuje silne działanie antynowotworowe. Zapobiega przekształcaniu nieaktywnych substancji rakotwórczych (protoonkogenów) w niebezpieczne dla zdrowia aktywne formy onkogenów. Obecnie trwają badania kliniczne nad tolerancją, dawkowaniem i skutecznością niektórych monoterpenów w leczeniu raka.

Ponieważ D-limonen występuje zwłaszcza w skórce owoców cytrusowych, naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili badania dotyczące wpływu tej substancji na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka skóry. Badania przeprowadzone w Arizonie wykazały, że ludzie, którzy do gotowania i pieczenia używali tartej skórki owoców cytrusowych, zmniejszali w ten sposób ryzyko zachorowania na raka skóry.

Warte polecenia m.in. ze względu na pozytywny wpływ na nasze zdrowie w kontekście profilaktyki antynowotworowej są orzeźwiające soki i koktajle z owoców egzotycznych. Szczególnie korzystne dla zdrowia są soki świeżo wyciskane oraz te, które nie zawierają barwników oraz sztucznych substancji konserwujących. Szczególnie polecany jest sok z granatu.

Owoce antyrakowe – bibliografia
D. Khayat, Prawdziwa dieta Antyrakowa, Kraków 2012.
Coy Johannes F., F. Maren, Nowa dieta antyrakowa, 2011.
A. Herzog, K. Christine, Dieta antyrakowa – smaczne żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, 2010.

OWOCE ANTYRAKOWE
4.4 (87.14%) 14 votes
About the Author
 

Powiązane artykuły


Aktualne wydarzenia

Lekarze hematolodzy i Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych apelują o dostęp do terapii wenetoklaksem

Przewlekła białaczka limfocytowa (PBL) to najczęściej występujący nowotwór krwi, na który w Polsce choruje ok. 17 000 osób, a każdego roku diagnozuje się 1 900 nowych przypadków. 75% pacjentów nie wymaga...
Opublikowane 14 Sie 2018

BMS Study Connect – interaktywna platforma do wyszukiwania badań klinicznych

Podczas Letniej Akademii Onkologicznej w Warszawie firma Bristol Myers-Squibb zapowiedziała uruchomienie BMS Study Connect – interaktywnej platformy wyszukującej badania kliniczne dedykowanej...
Opublikowane 11 Sie 2018

Onkobieg 2018 – zaproszenie na charytatywną imprezę biegową

2 września 2018 roku w Warszawie odbędzie się jedenasta edycja Onkobiegu – charytatywnej imprezy biegowej, będącej wyrazem solidarności z chorymi na nowotwory. Onkobieg ma na celu popularyzację aktywności...
Opublikowane 09 Sie 2018

VIII Letnia Akademia Onkologiczna dla Dziennikarzy 2018

W dniach 08-10 sierpnia 2018 roku w Warszawie odbędzie się ósma edycja Letniej Akademii Onkologicznej dla Dziennikarzy organizowanej przez Fundację im. dr. Macieja Hilgiera w ramach Medycznego Programu...
Opublikowane 03 Sie 2018

Telefon zaufania dla chorych na raka i opiekunów

Infolinia Onkologiczna Polskiego Towarzystwa Psychoonkologicznego (telefon zaufania) została uruchomiona w 2012 roku w Gdańsku. Dzięki bezpłatnemu numerowi telefonu 800 080 164 pacjenci mogą uzyskać...
Opublikowane 23 Lip 2018

“To się nie zdarza” – wystawa autorstwa Agnieszki Szuścik

A jeśli masz raka szyjki macicy? Jesteś młoda, badasz się dość regularnie i nie masz żadnych objawów… Czy to zatem możliwe? Co to znaczy? Kiedy ostatnio Ty i Twoje bliskie robiłyście cytologię? ...
Opublikowane 22 Lip 2018

Popularne blogi internetowe o tematyce onkologicznej

W dobie postępującej cyfryzacji oraz powszechnego dostępu do Internetu rośnie znaczenie jakie odgrywa w naszym życiu rzeczywistość wirtualna.  Zwiększa się również czas, jaki poświęcamy każdego dnia na...
Opublikowane 19 Lip 2018

Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Na rynku wydawniczym ukazał się nowy poradnik poświęcony tematyce diety i wsparcia żywieniowego w chorobie nowotworowej Nie daj się rakowi!. Książka autorstwa Marii Brzegowy, Magdaleny...
Opublikowane 09 Lip 2018